De beleggers vrezen dat de vertraging van de Europese economie zich gaat verder zetten. De recent gepubliceerde indicatoren geven op dat vlak weinig hoop op beterschap. Algemeen wordt verwacht dat de ECB haar basisrente vandaag met een kwart procent gaat verlagen.

Kansen op een positieve doorbraak zijn gestegen

De berichtgeving in Het Financieele Dagblad afgelopen weekend omtrent "Eurotop overtreft verwachtingen" en "Euforie op damrak" in De Financiële Telegraaf zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers qua timing te vergelijken met de headlines op 28 oktober 2011 toen De Telegraaf schreef "Beurs juicht na euro-akkoord" en het FD de gevoelens destijds als volgt verwoordde: "Beurzen reageren opgetogen op akkoord over eurocrisis". Hierop volgde toen vrijwel direct een forse koerscorrectie.

De tegengestelde reactie (lees: stijging) die volgde alsmede de daling en een nieuwe herstelpoging heeft zich conform verwachting gemanifesteerd zij het niet op geheel exacte wijze. In plaats van een lagere bodem en lagere top in juli 2011 is nu een hogere bodem en hogere top gevormd.

Enerzijds rijmt het ritme van dalingen en stijgingen met het verleden, maar anderzijds verschillen de niveaus waarop de draaimomenten plaats vinden.

De conclusie roept dan ook een gemengd beeld op. Vanuit het proces van hogere bodems en toppen kan gretiger vraag of vuriger hoop worden afgeleid.

Dat kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers tot een positieve doorbraak leiden. De keerzijde van deze benadering is de kans op een teleurstelling, waardoor een marktreactie vervolgens nog feller uit kan pakken dan waarschijnlijk wordt geacht.

Er zijn dus nog wel de nodige 'mitsen' en 'maren' aan de opleving van eind vorige week. In het rijtje van 'mitsen' en 'maren' passen ook de wigpatronen in de S&P 500 index.

Vorig jaar werd deze wig als 'ending diagonal' conform handboek 'technische analyse' aan de onderzijde verlaten. Nu tekent zich op veel grotere schaal de 'rising wedge' af.

De beleggers vrezen dat de vertraging van de Europese economie zich gaat verder zetten. De recent gepubliceerde indicatoren geven op dat vlak weinig hoop op beterschap. Algemeen wordt verwacht dat de ECB haar basisrente vandaag met een kwart procent gaat verlagen. Kansen op een positieve doorbraak zijn gestegen De berichtgeving in Het Financieele Dagblad afgelopen weekend omtrent "Eurotop overtreft verwachtingen" en "Euforie op damrak" in De Financiële Telegraaf zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers qua timing te vergelijken met de headlines op 28 oktober 2011 toen De Telegraaf schreef "Beurs juicht na euro-akkoord" en het FD de gevoelens destijds als volgt verwoordde: "Beurzen reageren opgetogen op akkoord over eurocrisis". Hierop volgde toen vrijwel direct een forse koerscorrectie. De tegengestelde reactie (lees: stijging) die volgde alsmede de daling en een nieuwe herstelpoging heeft zich conform verwachting gemanifesteerd zij het niet op geheel exacte wijze. In plaats van een lagere bodem en lagere top in juli 2011 is nu een hogere bodem en hogere top gevormd. Enerzijds rijmt het ritme van dalingen en stijgingen met het verleden, maar anderzijds verschillen de niveaus waarop de draaimomenten plaats vinden. De conclusie roept dan ook een gemengd beeld op. Vanuit het proces van hogere bodems en toppen kan gretiger vraag of vuriger hoop worden afgeleid. Dat kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers tot een positieve doorbraak leiden. De keerzijde van deze benadering is de kans op een teleurstelling, waardoor een marktreactie vervolgens nog feller uit kan pakken dan waarschijnlijk wordt geacht. Er zijn dus nog wel de nodige 'mitsen' en 'maren' aan de opleving van eind vorige week. In het rijtje van 'mitsen' en 'maren' passen ook de wigpatronen in de S&P 500 index. Vorig jaar werd deze wig als 'ending diagonal' conform handboek 'technische analyse' aan de onderzijde verlaten. Nu tekent zich op veel grotere schaal de 'rising wedge' af.