Volgens de analisten van Macquarie zijn de beleggers terughoudend om Japanse aandelen in portefeuille te houden vanwege de vrees voor een tikkende tijdbom. Of die vrees realistisch is, moet nog worden afgewacht.

Vorige week verloor de Nikkei 6,50%, de index noteert nu op het laagste niveau sinds december vorig jaar. Blue chips als Sharp hebben hun koersen nu al dagenlang zien dalen.

Hoe belangrijk is Europa voor de Japanse economie? Ongeveer 13% van de Japanse export gaat naar de Europese Unie, 21% van de overzeese omzet van de Japanse bedrijven komt van Europa.

Japan zelf zit met een torenhoge schuld opgezadeld, terwijl de stijging van de koers van de yen de exportpositie van het land bemoeilijkt. De afgelopen weken werd duidelijk dat de beurs van Tokio zich zwakker ging gedragen dan andere beurzen in de omgeving.

Volgens de analisten van Macquarie kunnen de speculanten zich vroeg of laat tegen Japan gaan keren, met alle gevolgen van dien. Een timing daarvoor valt moeilijk te geven, maar zou sneller dan verwacht kunnen komen.

Volgens de analisten van Macquarie zijn de beleggers terughoudend om Japanse aandelen in portefeuille te houden vanwege de vrees voor een tikkende tijdbom. Of die vrees realistisch is, moet nog worden afgewacht. Vorige week verloor de Nikkei 6,50%, de index noteert nu op het laagste niveau sinds december vorig jaar. Blue chips als Sharp hebben hun koersen nu al dagenlang zien dalen. Hoe belangrijk is Europa voor de Japanse economie? Ongeveer 13% van de Japanse export gaat naar de Europese Unie, 21% van de overzeese omzet van de Japanse bedrijven komt van Europa. Japan zelf zit met een torenhoge schuld opgezadeld, terwijl de stijging van de koers van de yen de exportpositie van het land bemoeilijkt. De afgelopen weken werd duidelijk dat de beurs van Tokio zich zwakker ging gedragen dan andere beurzen in de omgeving. Volgens de analisten van Macquarie kunnen de speculanten zich vroeg of laat tegen Japan gaan keren, met alle gevolgen van dien. Een timing daarvoor valt moeilijk te geven, maar zou sneller dan verwacht kunnen komen.