PIMCO's Mohamed El-Erian is van mening dat goud echter vooral te lijden heeft gehad van de geruchten dat Cyprus door de andere Europese landen zou gedwongen kunnen worden om zijn goudvoorraden te verkopen. Het betreft weliswaar een relatief kleine hoeveelheid goud, maar vooral het psychologisch effect woog zwaar door.

Meteen ontstond de vrees dat binnen afzienbare tijd ook andere Europese landen gedwongen zouden worden om hun goudvoorraden te verkopen. Daarmee werd op de eerste plaats naar Italië gekeken dat voor 130 miljard dollar aan goud bezit, tegenover slechts 1 miljard dollar aan tegenwaarde in de Cypriotische kluizen.

PIMCO's Mohamed El-Erian is van mening dat goud echter vooral te lijden heeft gehad van de geruchten dat Cyprus door de andere Europese landen zou gedwongen kunnen worden om zijn goudvoorraden te verkopen. Het betreft weliswaar een relatief kleine hoeveelheid goud, maar vooral het psychologisch effect woog zwaar door. Meteen ontstond de vrees dat binnen afzienbare tijd ook andere Europese landen gedwongen zouden worden om hun goudvoorraden te verkopen. Daarmee werd op de eerste plaats naar Italië gekeken dat voor 130 miljard dollar aan goud bezit, tegenover slechts 1 miljard dollar aan tegenwaarde in de Cypriotische kluizen.