De zenuwachtigheid omtrent de nakende verkiezingen in het algemeen en het feit dat Silvio Berlusconi een niet onaardige kans maakt deze verkiezingen te winnen, doet de vrees voor een heropflakkering van de schuldencrisis toenemen.

Want Berlusconi boezemt de markten weinig vertrouwen in en lijkt niet onmiddellijk in staat fors te gaan besparen om de

Italiaanse schuldenberg (en de daaraan verbonden rentelasten) terug te dringen.

Daarnaast publiceerden Duitsland en Frankrijk afgelopen vrijdag tegenvallende macro-economische cijfers. In het laatste kwartaal van 2012 kromp de Duitse economie met 0,6% t.o.v. het derde kwartaal van 2012.

De tweede grootste Europese economie, die van Frankrijk, liet een kwartaal-opkwartaaldaling van 0,3% zien.

Hopelijk waren dit de laatste zwakke kwartalen want er gaapt volgens Geert Van Herck van Leleux een kloof tussen de hoop van de beleggers op betere tijden en de moeilijke economische omgeving.

Als beleggers inzien dat hun verwachtingen misschien te hooggespannen waren en de economische indicatoren niet verbeteren, kan er wel eens een afkoelingsperiode optreden.

De zenuwachtigheid omtrent de nakende verkiezingen in het algemeen en het feit dat Silvio Berlusconi een niet onaardige kans maakt deze verkiezingen te winnen, doet de vrees voor een heropflakkering van de schuldencrisis toenemen. Want Berlusconi boezemt de markten weinig vertrouwen in en lijkt niet onmiddellijk in staat fors te gaan besparen om de Italiaanse schuldenberg (en de daaraan verbonden rentelasten) terug te dringen. Daarnaast publiceerden Duitsland en Frankrijk afgelopen vrijdag tegenvallende macro-economische cijfers. In het laatste kwartaal van 2012 kromp de Duitse economie met 0,6% t.o.v. het derde kwartaal van 2012. De tweede grootste Europese economie, die van Frankrijk, liet een kwartaal-opkwartaaldaling van 0,3% zien. Hopelijk waren dit de laatste zwakke kwartalen want er gaapt volgens Geert Van Herck van Leleux een kloof tussen de hoop van de beleggers op betere tijden en de moeilijke economische omgeving. Als beleggers inzien dat hun verwachtingen misschien te hooggespannen waren en de economische indicatoren niet verbeteren, kan er wel eens een afkoelingsperiode optreden.