Verkoopdruk kan toenemen

De Footsie zou in Londen een verlies van 5 punten laten optekenen. In het geval van de DAX in Frankfurt en de CAC in Parijs zou er sprake zijn van verliezen van respectievelijk 12 en 3 punten. Het valt echter niet uit te sluiten dat de verkoopdruk in de loop van de sessie verder gaat toenemen.

Gaat Europese schuldencrisis volgende fase in?

De Spaanse obligatierente is in de afgelopen dagen maar blijven stijgen en daardoor is de vrees toegenomen dat dit land als volgende aan de beurt zal zijn om in de vuurlinie te komen staan. Spanje is echter voor een reddingsploeg geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, de problemen kunnen dan van een heel andere dimensie zijn dan wat we met Griekenland meegemaakt hebben.

Portugezen zijn het besparen beu

Niet alleen Spanje is echter een zorgenkind, ook Portugal is nog niet gered. In het land vindt vandaag een 24-urenstaking plaats als protest tegen de zware besparingslanden die Lissabon moet doorvoeren in ruil voor de ontvangen 78 miljard euro aan steun.

China op de wip

Tenslotte is er ook nog de factor China, waar het scenario van een harde landing voor de economie nog altijd niet a priori valt uit te sluiten. De HSBC flash purchasing managers index gaf vanmorgen aan dat de PMI (de index van de aankoopmanagers) is teruggevallen tot 48.1. Daarmee lijken de kansen op een harde landing inderdaad opnieuw een stuk groter te zijn geworden.

Verkoopdruk kan toenemen De Footsie zou in Londen een verlies van 5 punten laten optekenen. In het geval van de DAX in Frankfurt en de CAC in Parijs zou er sprake zijn van verliezen van respectievelijk 12 en 3 punten. Het valt echter niet uit te sluiten dat de verkoopdruk in de loop van de sessie verder gaat toenemen. Gaat Europese schuldencrisis volgende fase in? De Spaanse obligatierente is in de afgelopen dagen maar blijven stijgen en daardoor is de vrees toegenomen dat dit land als volgende aan de beurt zal zijn om in de vuurlinie te komen staan. Spanje is echter voor een reddingsploeg geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, de problemen kunnen dan van een heel andere dimensie zijn dan wat we met Griekenland meegemaakt hebben. Portugezen zijn het besparen beu Niet alleen Spanje is echter een zorgenkind, ook Portugal is nog niet gered. In het land vindt vandaag een 24-urenstaking plaats als protest tegen de zware besparingslanden die Lissabon moet doorvoeren in ruil voor de ontvangen 78 miljard euro aan steun. China op de wip Tenslotte is er ook nog de factor China, waar het scenario van een harde landing voor de economie nog altijd niet a priori valt uit te sluiten. De HSBC flash purchasing managers index gaf vanmorgen aan dat de PMI (de index van de aankoopmanagers) is teruggevallen tot 48.1. Daarmee lijken de kansen op een harde landing inderdaad opnieuw een stuk groter te zijn geworden.