De vrees overheerst dat de Chinese economie aan het vertragen is, iets wat onder andere ook blijkt uit de kwartaalcijfers die Alcoa gisterenavond bekendmaakte.

Daarnaast zien ook de Japanse autoverkopers hun verkopen in China terugvallen, wat eens te meer bevestigt dat China economische steunmaatregelen zou kunnen verdragen.

Enorme economische transformatie in eurozone

De hoge werkloosheid in de eurozone is een teken van een enorme economische transformatie die momenteel plaats heeft in, met name, de periferie.

In de gehele eurozone staat de werkloosheid met 11,4% op een recordniveau, maar dit cijfer maskeert de divergentie tussen een land als Duitsland - werkloosheid recent gedaald van 8,1% naar 5,5% - en landen als Griekenland en Spanje waar het cijfer rond 25% ligt.

Eerdere arbeidsmarkthervormingen in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Zweden tonen dat structurele werkloosheid door het doorvoeren van de juiste hervormingen weer kan dalen, schrijft Goldman Sachs.

Maar het kost tijd voor dergelijke effecten te zien zijn. In de tussentijd geeft de hoge werkloosheid ook een signaal af over economische vooruitzichten op de korte termijn, bijvoorbeeld via het effect op consumentenbestedingen.

De vrees overheerst dat de Chinese economie aan het vertragen is, iets wat onder andere ook blijkt uit de kwartaalcijfers die Alcoa gisterenavond bekendmaakte. Daarnaast zien ook de Japanse autoverkopers hun verkopen in China terugvallen, wat eens te meer bevestigt dat China economische steunmaatregelen zou kunnen verdragen. Enorme economische transformatie in eurozoneDe hoge werkloosheid in de eurozone is een teken van een enorme economische transformatie die momenteel plaats heeft in, met name, de periferie. In de gehele eurozone staat de werkloosheid met 11,4% op een recordniveau, maar dit cijfer maskeert de divergentie tussen een land als Duitsland - werkloosheid recent gedaald van 8,1% naar 5,5% - en landen als Griekenland en Spanje waar het cijfer rond 25% ligt. Eerdere arbeidsmarkthervormingen in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Zweden tonen dat structurele werkloosheid door het doorvoeren van de juiste hervormingen weer kan dalen, schrijft Goldman Sachs. Maar het kost tijd voor dergelijke effecten te zien zijn. In de tussentijd geeft de hoge werkloosheid ook een signaal af over economische vooruitzichten op de korte termijn, bijvoorbeeld via het effect op consumentenbestedingen.