Dat werd gisteren nog maar eens aangetoond door de publicatie van een zwakker dan verwachte U.S. Institute for Supply Management's manufacturing index.

Jacques Cailloux, chef Europese economie bij Royal Bank of Scotland Group Plc in Londen, merkt dat op ook in China en in Europa tegenvallende cijfers over de verwerkende industrie werden bekendgemaakt.

Maar vooral een mogelijke vertraging van de Chinese economie zou slecht nieuws betekenen. In combinatie met strenge Europese besparingsmaatregelen kan dit de opleving van de wereldeconomie tot stilstand brengen.

De OESO verhoogde op 26 mei nog haar groeiprognoses voor de wereldeconomie, maar sloot terzelfdertijd een 'boom-and-bust' scenario toch niet uit.

Met andere woorden: ook de OESO houdt rekening met een econmische terugval. Het is dit gegeven dat in de afgelopen dagen op de beurskoersen woog.

Cailloux verwacht dat in de komende weken de data verder gaan verslechteren, met duidelijke kansen op een double-dip scenario. In de huidige economische omgeving zijn duidelijk neerwaartse risico's aanwezig, aldus nog Cailloux.

Dat werd gisteren nog maar eens aangetoond door de publicatie van een zwakker dan verwachte U.S. Institute for Supply Management's manufacturing index. Jacques Cailloux, chef Europese economie bij Royal Bank of Scotland Group Plc in Londen, merkt dat op ook in China en in Europa tegenvallende cijfers over de verwerkende industrie werden bekendgemaakt. Maar vooral een mogelijke vertraging van de Chinese economie zou slecht nieuws betekenen. In combinatie met strenge Europese besparingsmaatregelen kan dit de opleving van de wereldeconomie tot stilstand brengen. De OESO verhoogde op 26 mei nog haar groeiprognoses voor de wereldeconomie, maar sloot terzelfdertijd een 'boom-and-bust' scenario toch niet uit. Met andere woorden: ook de OESO houdt rekening met een econmische terugval. Het is dit gegeven dat in de afgelopen dagen op de beurskoersen woog. Cailloux verwacht dat in de komende weken de data verder gaan verslechteren, met duidelijke kansen op een double-dip scenario. In de huidige economische omgeving zijn duidelijk neerwaartse risico's aanwezig, aldus nog Cailloux.