De Japanners zijn het kotsbeu dat ze nu al decennialang door deze economische plaag geteisterd worden.

Daarom is Abe bereid om de grote middelen in te zetten om de deflatie de baas te raken. Het probleem is dat het bijzonder moeilijk is om deflatie te bestrijden, de strijd tegen inflatie is veel makkelijker. In een inflatiescenario verhoogt de centrale bank de rente en klaar is kees (bijna).

Deflatie is momenteel echter vrijwel onaantastbaar, gegeven het feit dat de rentevoeten wereldwijd al bijna op nul staan. Deflatie voedt zichzelf en vernietigt uiteindelijk de hele economie.

Wanneer Japan er niet in slaagt om de deflatie een kopje kleiner te maken, dreigt een scenario zoals in de VS tijdens de Grote Depressie.

De Japanners zijn het kotsbeu dat ze nu al decennialang door deze economische plaag geteisterd worden. Daarom is Abe bereid om de grote middelen in te zetten om de deflatie de baas te raken. Het probleem is dat het bijzonder moeilijk is om deflatie te bestrijden, de strijd tegen inflatie is veel makkelijker. In een inflatiescenario verhoogt de centrale bank de rente en klaar is kees (bijna). Deflatie is momenteel echter vrijwel onaantastbaar, gegeven het feit dat de rentevoeten wereldwijd al bijna op nul staan. Deflatie voedt zichzelf en vernietigt uiteindelijk de hele economie. Wanneer Japan er niet in slaagt om de deflatie een kopje kleiner te maken, dreigt een scenario zoals in de VS tijdens de Grote Depressie.