De beleggers houden vooral Banco Santander SA, de grootste Spaanse bank, nauwlettend in de gaten. Eerder maakte Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA al bekend dat de omvang van de probleemkredieten in Spanje zelf bijna verdubbeld is.

Helmut Hipper, fondsbeheerder bij Union Investment in Frankfurt, vreest dat de problemen met de kredieten toegestaan aan de Spaanse vastgoedsector nog maar pas zijn begonnen.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA stond bekend om de kwaliteit van zijn kredietportefeuille, maar in die perceptie is inmiddels wel een deuk geslagen. Het lijkt dan ook weinig waarschijnlijk dat Banco Santander SA de dans is kunnen ontspringen.

Op 27 januari liet BBVA weten dat de kwartaalwinst over het vierde kwartaal vrijwel volledig is verzwonden als gevolg van afschrijvingen op de portefeuille met kredieten.

In de verslagperiode steeg het percentage probleemkredieten in Spanje en Portugal ten opzichte van de volledige portefeuille met kredieten van 2,60% naar 5,10%.

Bij Santander zei Chief Executive Officer Alfredo Saenz in oktober te verwachten dat tegen het einde van vorig jaar de probleemkredieten zouden zijn opgelopen tot 3,30%. Dat percentage kan fors hoger zijn uitgekomen, mogelijk bestaat minstens 8% van de portefeuille uit kredieten van slechte kwaliteit.

De winstval bij BBVA werd door de analisten als een shock ervaren en een gelijkaardig shockeffect kan zich nu ook bij andere banken gaan voordoen.

De beleggers houden vooral Banco Santander SA, de grootste Spaanse bank, nauwlettend in de gaten. Eerder maakte Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA al bekend dat de omvang van de probleemkredieten in Spanje zelf bijna verdubbeld is. Helmut Hipper, fondsbeheerder bij Union Investment in Frankfurt, vreest dat de problemen met de kredieten toegestaan aan de Spaanse vastgoedsector nog maar pas zijn begonnen. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA stond bekend om de kwaliteit van zijn kredietportefeuille, maar in die perceptie is inmiddels wel een deuk geslagen. Het lijkt dan ook weinig waarschijnlijk dat Banco Santander SA de dans is kunnen ontspringen. Op 27 januari liet BBVA weten dat de kwartaalwinst over het vierde kwartaal vrijwel volledig is verzwonden als gevolg van afschrijvingen op de portefeuille met kredieten. In de verslagperiode steeg het percentage probleemkredieten in Spanje en Portugal ten opzichte van de volledige portefeuille met kredieten van 2,60% naar 5,10%. Bij Santander zei Chief Executive Officer Alfredo Saenz in oktober te verwachten dat tegen het einde van vorig jaar de probleemkredieten zouden zijn opgelopen tot 3,30%. Dat percentage kan fors hoger zijn uitgekomen, mogelijk bestaat minstens 8% van de portefeuille uit kredieten van slechte kwaliteit. De winstval bij BBVA werd door de analisten als een shock ervaren en een gelijkaardig shockeffect kan zich nu ook bij andere banken gaan voordoen.