Er is een akkoord bereikt over een eengemaakt bankentoezicht onder eindverantwoordelijkheid van de ECB en er is ook sprake van een gemeenschappelijk depositogarantiestelsel.

Het Europese noodfonds (ESM) maakte al de nodige middelen vrij voor de redding van 4 genationaliseerde Spaanse banken. En Griekenland?

Er is toch al geen sprake meer van een "GRexit" en de Europese lidstaten stellen zich toegeeflijker op, wat blijkt uit de nieuwe steunmaatregelen die genomen werden. Dit alles vertaalde zich in een rentedaling in de Zuid-Europese landen.

De lage rente speelde dan weer in de kaart van de aandelenbeurzen, die volgens Belfius Research een zeer mooi rapport konden voorleggen over 2012.

Zo steeg de wereldwijde MSCi World-Index met 13,4 %1. Ook in 2013 blijven aandelen een 'must' in de portefeuille. Door de lage rente is het dividend-rendement op aandelen immers vaak hoger dan het rendement op obligaties.

Wie uitsluitend obligaties in portefeuille heeft, legt zich voor jaren vast tegen een historische lage rente en loopt bovendien risico op verliezen als de rente opnieuw stijgt.

Vooral langlopend papier is hier gevoelig voor. Niet dat Belfius Research dit onmiddellijk verwacht, maar een gewaarschuwd belegger is er twee waard.

Een goede spreiding over zowel aandelen als obligaties lijkt dan ook meer dan ooit aangewezen in het komende jaar.

Er is een akkoord bereikt over een eengemaakt bankentoezicht onder eindverantwoordelijkheid van de ECB en er is ook sprake van een gemeenschappelijk depositogarantiestelsel. Het Europese noodfonds (ESM) maakte al de nodige middelen vrij voor de redding van 4 genationaliseerde Spaanse banken. En Griekenland? Er is toch al geen sprake meer van een "GRexit" en de Europese lidstaten stellen zich toegeeflijker op, wat blijkt uit de nieuwe steunmaatregelen die genomen werden. Dit alles vertaalde zich in een rentedaling in de Zuid-Europese landen. De lage rente speelde dan weer in de kaart van de aandelenbeurzen, die volgens Belfius Research een zeer mooi rapport konden voorleggen over 2012. Zo steeg de wereldwijde MSCi World-Index met 13,4 %1. Ook in 2013 blijven aandelen een 'must' in de portefeuille. Door de lage rente is het dividend-rendement op aandelen immers vaak hoger dan het rendement op obligaties. Wie uitsluitend obligaties in portefeuille heeft, legt zich voor jaren vast tegen een historische lage rente en loopt bovendien risico op verliezen als de rente opnieuw stijgt. Vooral langlopend papier is hier gevoelig voor. Niet dat Belfius Research dit onmiddellijk verwacht, maar een gewaarschuwd belegger is er twee waard. Een goede spreiding over zowel aandelen als obligaties lijkt dan ook meer dan ooit aangewezen in het komende jaar.