Het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie steeg voor de derde dag op rij, dit in reactie op het nieuws dat de industriële orders in het land sterker dan verwacht zijn gedaald. Het minister van Financiën waarschuwde bovendien dat de financieringskosten nog zullen stijgen.

Het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie kwam uit op 5,59%, of een stijging met 11 basispunten ten opzichte van het slotniveau van gisteren. Anderzijds steeg de rente op Spaanse staatsobligaties ondanks de geslaagde veiling met 8 basispunten tot 5,91%.

Spreads nemen weer toe

Peter Schaffrik, head of European interest-rate strategy bij Royal Bank of Canada in Londen, wees er op dat de spreads tussen de perifere en de Duitse staatsobligaties in de afgeloen dagen opnieuw zijn opgelopen, hetgeen duidelijk aangeeft dat de onrust weer toeneemt.

De vrees dat de Europese schuldencrisis ontspoort, groeit met andere woorden met de dag. Spanje en Italië worden met lage economische groei en oplopende overheidstekorten geconfronteerd, zodat bunds nog steeds als een veilige vluchthaven worden beschouwd.

Het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie steeg voor de derde dag op rij, dit in reactie op het nieuws dat de industriële orders in het land sterker dan verwacht zijn gedaald. Het minister van Financiën waarschuwde bovendien dat de financieringskosten nog zullen stijgen. Het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie kwam uit op 5,59%, of een stijging met 11 basispunten ten opzichte van het slotniveau van gisteren. Anderzijds steeg de rente op Spaanse staatsobligaties ondanks de geslaagde veiling met 8 basispunten tot 5,91%.Spreads nemen weer toe Peter Schaffrik, head of European interest-rate strategy bij Royal Bank of Canada in Londen, wees er op dat de spreads tussen de perifere en de Duitse staatsobligaties in de afgeloen dagen opnieuw zijn opgelopen, hetgeen duidelijk aangeeft dat de onrust weer toeneemt. De vrees dat de Europese schuldencrisis ontspoort, groeit met andere woorden met de dag. Spanje en Italië worden met lage economische groei en oplopende overheidstekorten geconfronteerd, zodat bunds nog steeds als een veilige vluchthaven worden beschouwd.