Voor 2011 wordt nu een globale consumptie van 88 miljoen vaten per dag verwacht, wat een absoluut recordniveau is. Het Amerikaans ministerie van energie houdt rekening met een gemiddelde olieprijs van 93 dollar per vat. Die voorspelling zou echter wel eens te optimistisch kunnen zijn.

Craig Hodges, manager van het Hodges Funds en een bekend analist van de oliemarkt, denkt dat dit jaar de prijsstijgingen voor ruwe olie nog wel gaan meevallen, tenminste wanneer de crisis in het Midden-Oosten niet escaleert. Hodges ziet de olieprijs bewegen in een vork van 90 tot 100 dollar per vat, dus rond de huidige niveaus.

2012 zou echter het jaar kunnen worden dat de olieprijs fors gaat stijgen. De redenering die Hodges maakt, is eigenlijk heel eenvoudig.

Het aantal vaten dat wordt bovengepompt stijgt nauwelijks, zodat de prijs wel naar omhoog moet. Hij houdt voor volgend jaar rekening met een gemiddelde prijs van 97 dollar per vat, of slechts 2 dollar minder dan tijdens het recordjaar 2008.

Voor 2011 wordt nu een globale consumptie van 88 miljoen vaten per dag verwacht, wat een absoluut recordniveau is. Het Amerikaans ministerie van energie houdt rekening met een gemiddelde olieprijs van 93 dollar per vat. Die voorspelling zou echter wel eens te optimistisch kunnen zijn. Craig Hodges, manager van het Hodges Funds en een bekend analist van de oliemarkt, denkt dat dit jaar de prijsstijgingen voor ruwe olie nog wel gaan meevallen, tenminste wanneer de crisis in het Midden-Oosten niet escaleert. Hodges ziet de olieprijs bewegen in een vork van 90 tot 100 dollar per vat, dus rond de huidige niveaus. 2012 zou echter het jaar kunnen worden dat de olieprijs fors gaat stijgen. De redenering die Hodges maakt, is eigenlijk heel eenvoudig. Het aantal vaten dat wordt bovengepompt stijgt nauwelijks, zodat de prijs wel naar omhoog moet. Hij houdt voor volgend jaar rekening met een gemiddelde prijs van 97 dollar per vat, of slechts 2 dollar minder dan tijdens het recordjaar 2008.