Nu lijkt het voorspellen van "bubbles" natuurlijk makkelijk. Men kijkt naar een markt die fors is gestegen en stelt dat het wel zal veranderen. Gemiddeld zijn de bedrijfsobligaties dit jaar in zowel de Verenigde Staten als in Europa met 14% gestegen.

Gezond

Relatief gezien is dat volgens Steentjes fors voor obligaties. Maar om nu te stellen dat we aan het einde van de rit zijn gaat wellicht te ver. Allereerst is de spread (het verschil tussen een staatslening en bedrijfslening) nog niet overdreven hoog.

Natuurlijk is de huidige 1,6% (gemeten volgens de Merrill Corporate Master index) nog uit "ruim" boven de 1,45% van het afgelopen jaar.

Daarnaast is het nog altijd nog ver weg van de minder dan 1% die in 2006 gold voor bedrijfsleningen. Nu moet daarbij worden aangetekend dat dit niet geldt voor kortlopende obligaties. Omdat beleggers blijkbaar toch angstig zijn kopen zij bij voorkeur kortlopende leningen.

Hierdoor is de spread voor dit soort leningen bijna op hetzelfde niveau als voor de kredietcrisis van 2007. Daar staat tegenover dat volgens gegevens van Barclays Bank er op dit moment meer leningen worden afgelost dan dat er worden geplaatst, voor het derde jaar in successie.

Dat is een deelverklaring waarom investeerders zich massaal soms werpen op nieuwe emissies. Men moet gewoon een deel van de liquiditeiten gaan beleggen.

Nu lijkt het voorspellen van "bubbles" natuurlijk makkelijk. Men kijkt naar een markt die fors is gestegen en stelt dat het wel zal veranderen. Gemiddeld zijn de bedrijfsobligaties dit jaar in zowel de Verenigde Staten als in Europa met 14% gestegen. Gezond Relatief gezien is dat volgens Steentjes fors voor obligaties. Maar om nu te stellen dat we aan het einde van de rit zijn gaat wellicht te ver. Allereerst is de spread (het verschil tussen een staatslening en bedrijfslening) nog niet overdreven hoog. Natuurlijk is de huidige 1,6% (gemeten volgens de Merrill Corporate Master index) nog uit "ruim" boven de 1,45% van het afgelopen jaar. Daarnaast is het nog altijd nog ver weg van de minder dan 1% die in 2006 gold voor bedrijfsleningen. Nu moet daarbij worden aangetekend dat dit niet geldt voor kortlopende obligaties. Omdat beleggers blijkbaar toch angstig zijn kopen zij bij voorkeur kortlopende leningen. Hierdoor is de spread voor dit soort leningen bijna op hetzelfde niveau als voor de kredietcrisis van 2007. Daar staat tegenover dat volgens gegevens van Barclays Bank er op dit moment meer leningen worden afgelost dan dat er worden geplaatst, voor het derde jaar in successie. Dat is een deelverklaring waarom investeerders zich massaal soms werpen op nieuwe emissies. Men moet gewoon een deel van de liquiditeiten gaan beleggen.