De centrale bank heeft bovendien aangegeven bereid te zijn om via de geplande acht operaties in totaal een bedrag van EUR 1.000 miljard uit te lenen.

Vergeleken met andere financieringsbronnen zijn de kosten van TLTRO-geld gunstig voor banken. Het is echter denkbaar dat de vraag van banken relatief langzaam op gang komt en dat vooral in december bedragen onder de TLTRO's opgenomen worden. Dit leek inderdaad het geval te zijn. De totale vraag van EUR 83 miljard bleef achter bij de verwachtingen.

De TLTRO's maken deel uit van een uitgebreid pakket maatregelen van de ECB, waaronder de uitgebreide beoordeling van banken en het opkoopprogramma voor door activa gedekte effecten (asset-backed securities en covered bonds).

Al deze maatregelen bij elkaar beginnen een heel indrukwekkend pakket te vormen, dat de markten moet (blijven) ondersteunen.

De centrale bank heeft bovendien aangegeven bereid te zijn om via de geplande acht operaties in totaal een bedrag van EUR 1.000 miljard uit te lenen. Vergeleken met andere financieringsbronnen zijn de kosten van TLTRO-geld gunstig voor banken. Het is echter denkbaar dat de vraag van banken relatief langzaam op gang komt en dat vooral in december bedragen onder de TLTRO's opgenomen worden. Dit leek inderdaad het geval te zijn. De totale vraag van EUR 83 miljard bleef achter bij de verwachtingen. De TLTRO's maken deel uit van een uitgebreid pakket maatregelen van de ECB, waaronder de uitgebreide beoordeling van banken en het opkoopprogramma voor door activa gedekte effecten (asset-backed securities en covered bonds). Al deze maatregelen bij elkaar beginnen een heel indrukwekkend pakket te vormen, dat de markten moet (blijven) ondersteunen.