Over het hele jaar zag VPK Packaging de omzet met 6,4 procent dalen tot 569,6 miljoen euro. De daling is vooral te wijten aan

desinvesteringen, met de verkoop van het Nederlandse handelsbedrijf Twinpack en het Belgische oudpapierbedrijf Doopa. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 2 procent.

De bedrijfswinst kelderde met 66,9 procent tot 12,9 miljoen euro. De grondstofprijzen (oud papier, papier en zetmeel) begonnen vanaf het tweede kwartaal te dalen. Tegen het jaareinde kwam de vraag onder druk. Andere elementen die op de winstmarge wogen, waren de opstartproblemen in Oudegem en de hogere kosten voor energie, onderhoud en transport.

VPK boekte vorig jaar ook een financieel verlies van 16,9 miljoen, dat hoofdzakelijk verband houdt met de koersdaling van het Britse pond. De nettowinst bedraagt uiteindelijk 19,7 miljoen, zowat een derde minder dan in 2007. De nettowinst is echter bijna volledig te danken aan een meerwaarde van 19,4 miljoen euro op de verkoop van de Nederlandse dochter Twinpack en het Belgische oudpapierbedrijf Doopa.

Wegens de crisis en onzekerheid voor 2009 stelt de raad van bestuur voor geen dividend uit te keren. Het is voor het eerst sinds de beursgang in 1999 dat VPK zijn aandeelhouders niet op die manier beloont.

Voor dit jaar gaat VPK Packaging ervan uit dat de daling van de vraag zich zal doorzetten. "Het ergste wat ons kan overkomen is dat, ten gevolge van de massale ontslagen, de koopkracht afneemt en de consument het laat afweten", merkt Ledegen op. "Wij vrezen daar een beetje voor."

De groep wil behalve met de sluiting van de Britse papierfabriek Rigid Paper verder kosten besparen, onder meer via groepssynergieën en optimalisatie van opslag en transport. VPK blijft ook geloven in de toekomstkansen van Oost-Europa. Het bedrijf wil er zijn aanwezigheid versterken om te kunnen inspelen op het verwachte groeiherstel.

Over het hele jaar zag VPK Packaging de omzet met 6,4 procent dalen tot 569,6 miljoen euro. De daling is vooral te wijten aan desinvesteringen, met de verkoop van het Nederlandse handelsbedrijf Twinpack en het Belgische oudpapierbedrijf Doopa. Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 2 procent. De bedrijfswinst kelderde met 66,9 procent tot 12,9 miljoen euro. De grondstofprijzen (oud papier, papier en zetmeel) begonnen vanaf het tweede kwartaal te dalen. Tegen het jaareinde kwam de vraag onder druk. Andere elementen die op de winstmarge wogen, waren de opstartproblemen in Oudegem en de hogere kosten voor energie, onderhoud en transport.VPK boekte vorig jaar ook een financieel verlies van 16,9 miljoen, dat hoofdzakelijk verband houdt met de koersdaling van het Britse pond. De nettowinst bedraagt uiteindelijk 19,7 miljoen, zowat een derde minder dan in 2007. De nettowinst is echter bijna volledig te danken aan een meerwaarde van 19,4 miljoen euro op de verkoop van de Nederlandse dochter Twinpack en het Belgische oudpapierbedrijf Doopa.Wegens de crisis en onzekerheid voor 2009 stelt de raad van bestuur voor geen dividend uit te keren. Het is voor het eerst sinds de beursgang in 1999 dat VPK zijn aandeelhouders niet op die manier beloont.Voor dit jaar gaat VPK Packaging ervan uit dat de daling van de vraag zich zal doorzetten. "Het ergste wat ons kan overkomen is dat, ten gevolge van de massale ontslagen, de koopkracht afneemt en de consument het laat afweten", merkt Ledegen op. "Wij vrezen daar een beetje voor."De groep wil behalve met de sluiting van de Britse papierfabriek Rigid Paper verder kosten besparen, onder meer via groepssynergieën en optimalisatie van opslag en transport. VPK blijft ook geloven in de toekomstkansen van Oost-Europa. Het bedrijf wil er zijn aanwezigheid versterken om te kunnen inspelen op het verwachte groeiherstel.