In deze zoektocht naar achtergebleven aandelen kwam hij terecht bij de Nederlandse specialist in tankopslag Vopak uit. Vopak baat in belangrijke (petro)chemische centra terminals voor tankopslag uit.

Grote chemische bedrijven en olieproducenten leggen zich immers toe op hun kerntaken (productie van olie en chemische producten) en besteden niet-kerntaken (zoals o.a. opslag van de afgewerkte producten) uit aan gespecialiseerde spelers. Zo heeft Vopak belangrijke terminals in de Antwerpse en Rotterdamse havens.

Maar het zwaartepunt van de (petro)chemische industrie schuift meer en meer richting het Midden-Oosten en Azië op. Wie de grote investeringsprojecten van Vopak bekijkt, merkt dat de belangrijkste capaciteitsuitbreidingen in die gebieden plaatsvinden. In dat opzicht is dit aandeel ook geschikt om blootstelling aan de groeilanden te kopen.

De keerzijde van deze investeringsinspanningen zijn hogere afschrijvingen en hogere financieringskosten. Die drukten in 2013 de winst en zorgden voor teleurstelling bij de beleggers.

Maar investeringen leggen de basis voor toekomstige winstgroei en de recente koersdaling is dan ook een opportuniteit voor langetermijnbeleggers. Van Herck heeft een advies opbouwen.

In deze zoektocht naar achtergebleven aandelen kwam hij terecht bij de Nederlandse specialist in tankopslag Vopak uit. Vopak baat in belangrijke (petro)chemische centra terminals voor tankopslag uit. Grote chemische bedrijven en olieproducenten leggen zich immers toe op hun kerntaken (productie van olie en chemische producten) en besteden niet-kerntaken (zoals o.a. opslag van de afgewerkte producten) uit aan gespecialiseerde spelers. Zo heeft Vopak belangrijke terminals in de Antwerpse en Rotterdamse havens. Maar het zwaartepunt van de (petro)chemische industrie schuift meer en meer richting het Midden-Oosten en Azië op. Wie de grote investeringsprojecten van Vopak bekijkt, merkt dat de belangrijkste capaciteitsuitbreidingen in die gebieden plaatsvinden. In dat opzicht is dit aandeel ook geschikt om blootstelling aan de groeilanden te kopen. De keerzijde van deze investeringsinspanningen zijn hogere afschrijvingen en hogere financieringskosten. Die drukten in 2013 de winst en zorgden voor teleurstelling bij de beleggers. Maar investeringen leggen de basis voor toekomstige winstgroei en de recente koersdaling is dan ook een opportuniteit voor langetermijnbeleggers. Van Herck heeft een advies opbouwen.