Toch blijft het spaarboekje daarmee volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom ING? België nog de populairste manier om zijn spaargeld te laten renderen.

Interessant hierbij is dat 42% van de respondenten stelt dat de begroting deze keuze beïnvloed heeft.

Het klopt natuurlijk dat de verhoging van de roerende voorheffing op andere vastrentende beleggingsvormen het spaarboekje relatief aantrekkelijker gemaakt heeft.

Tegelijkertijd blijft de risicozin van de belegger beperkt, gezien het aanhoudende crisisgevoel.

Ook de forse daling van de langetermijnrente plaatst de rentevergoeding op spaarboekjes in een minder negatief daglicht. Zo zegt bv. nog slechts 8% meer geld in obligaties te zullen beleggen, terwijl 43% voornemens is om minder van dit papier te zullen kopen.

Ook voor aandelen, beleggingsfondsen en beleggingsverzekeringen is het aantal Belgen dat zijn beleggingen in dit soort activa wil opdrijven een stuk kleiner dan diegenen die hun investeringen in deze beleggingsvormen eerder willen verminderen.

Zolang in een onzekere economische omgeving voorzichtigheid troef blijft, zal er volgens Vanden Houte waarschijnlijk weinig verandering komen in de favoriete spaarvorm van de Belg.

Het verleden heeft echter uitgewezen dat de beurzen meestal niet wachten op de definitieve bevestiging van het economisch herstel om een heropleving in te zetten.

Toch blijft het spaarboekje daarmee volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom ING? België nog de populairste manier om zijn spaargeld te laten renderen. Interessant hierbij is dat 42% van de respondenten stelt dat de begroting deze keuze beïnvloed heeft. Het klopt natuurlijk dat de verhoging van de roerende voorheffing op andere vastrentende beleggingsvormen het spaarboekje relatief aantrekkelijker gemaakt heeft. Tegelijkertijd blijft de risicozin van de belegger beperkt, gezien het aanhoudende crisisgevoel. Ook de forse daling van de langetermijnrente plaatst de rentevergoeding op spaarboekjes in een minder negatief daglicht. Zo zegt bv. nog slechts 8% meer geld in obligaties te zullen beleggen, terwijl 43% voornemens is om minder van dit papier te zullen kopen. Ook voor aandelen, beleggingsfondsen en beleggingsverzekeringen is het aantal Belgen dat zijn beleggingen in dit soort activa wil opdrijven een stuk kleiner dan diegenen die hun investeringen in deze beleggingsvormen eerder willen verminderen. Zolang in een onzekere economische omgeving voorzichtigheid troef blijft, zal er volgens Vanden Houte waarschijnlijk weinig verandering komen in de favoriete spaarvorm van de Belg. Het verleden heeft echter uitgewezen dat de beurzen meestal niet wachten op de definitieve bevestiging van het economisch herstel om een heropleving in te zetten.