Zoals verwacht heeft het merendeel van de 91 Europese banken de stress tests met glans doorstaan. Maar zeven banken faalden in de test, waaronder het Duitse Hypo Real Estate. Het was vooraf al bekend dat deze bank het niet zou halen.

Daarnaast faalden vijf Spaanse spaarbanken en het Griekse ATEBank. Ook dat was niet meteen verrassing, het was algemeen geweten dat de Spaanse spaarbanken in moeilijkheden zitten.

De Spaanse centrale bank liet weten dat vier van deze caja's in totaal 1,84 miljard euro extra kapitaal nodig hebben.

De resultaten van de tests betekenen dat de 84 andere banken in staat zijn om een nieuwe financiële crisis het hoofd te overleven.

De koersen van aandelen als Royal Bank of Scotland en Bank of Ireland stijgen op Wall Street in reactie op het nieuws met meer dan 2%. Alleen HSBC moet wat terrein prijsgeven. De spreads op de credit-default swaps voor de banken blijven vrijwel ongewijzigd.

Toch blijven de financiële markten ergens met een onbehaaglijk gevoel zitten. Bij de stresstests werd geen rekening gehouden met de staatsobligaties die in de portefeuilles van de banken zitten. Er werd alleen maar rekening gehouden met de staatsobligaties die door de banken in kwestie worden verhandeld.

Zoals verwacht heeft het merendeel van de 91 Europese banken de stress tests met glans doorstaan. Maar zeven banken faalden in de test, waaronder het Duitse Hypo Real Estate. Het was vooraf al bekend dat deze bank het niet zou halen. Daarnaast faalden vijf Spaanse spaarbanken en het Griekse ATEBank. Ook dat was niet meteen verrassing, het was algemeen geweten dat de Spaanse spaarbanken in moeilijkheden zitten. De Spaanse centrale bank liet weten dat vier van deze caja's in totaal 1,84 miljard euro extra kapitaal nodig hebben. De resultaten van de tests betekenen dat de 84 andere banken in staat zijn om een nieuwe financiële crisis het hoofd te overleven. De koersen van aandelen als Royal Bank of Scotland en Bank of Ireland stijgen op Wall Street in reactie op het nieuws met meer dan 2%. Alleen HSBC moet wat terrein prijsgeven. De spreads op de credit-default swaps voor de banken blijven vrijwel ongewijzigd. Toch blijven de financiële markten ergens met een onbehaaglijk gevoel zitten. Bij de stresstests werd geen rekening gehouden met de staatsobligaties die in de portefeuilles van de banken zitten. Er werd alleen maar rekening gehouden met de staatsobligaties die door de banken in kwestie worden verhandeld.