Bedrijfsnieuws is in deze periode van het jaar zeldzaam. Compass bevestigde de prognoses voor het volledige boekjaar, terwijl Royal Bank of Scotland hoger opende in reactie op het gerucht dat Abu Dhabi een belang in de Britse bank zou willen nemen.

Sioen verhoogt dividend ondanks huidige onzekerheid

Sioen realiseerde in 2011 een geconsolideerde netto omzet (van voortgezette activiteiten) van 322,6 miljoen EUR of een groei van 10,5 % vergeleken met 2010. Prijsvolatiliteit van grondstoffen ligt aan de basis van fluctuerende marges en is daarmee indirect de oorzaak van de terugloop in cashflow.

De operationele cash flow uit voortgezette activiteiten bedroeg in 2011 35,5 miljoen EUR tegenover 38,4 miljoen EUR in 2010. Het nettoresultaat (uit voortgezette activiteiten) bedroeg in 2011 13,4 miljoen EUR tegenover 13,8 miljoen EUR in 2010.

De huidige onzekerheid op de wereldmarkten is iedereen bekend en behoeft geen verdere toelichting. De onderneming wenst echter, als blijk van vertrouwen in de toekomst, het dividend te verhogen tot 0,27 EUR per aandeel.

Meeste ratingverlagingen vinden bij banken plaats

Financiële instellingen kenden volgens Theodoor Gilissen Bankiers de meeste ratingverlagingen. Globaal gezien werd 18,4% van de financiële instellingen verlaagd (2010: 13%), waarvan het grootste deel voor rekening van Europese financiële instellingen komt.

De ratings van banken zijn gemiddeld genomen nog hoger dan die van industriële bedrijven. Toch hebben zij op de obligatiemarkt een hogere risico-opslag. Dit verschil is in de afgelopen maanden wel kleiner geworden.

Obligatiehouder zal in toekomst moeten bijdragen aan redding banken

In de afgelopen jaren is in de eurozone constant gekozen om banken in nood te redden met belastinggeld en daarmee de senior obligatiehouder te sparen.

Dexia is hiervan het laatste voorbeeld. In de komende weken zullen volgens Theodoor Gilissen Bankiers de plannen voorgelegd worden aan onder andere centrale banken, die hierop feedback kunnen geven.

Bekendmaking van de plannen is al een aantal keer uitgesteld vanwege de onzekere situatie op de financiële markten en mogelijk negatieve gevolgen voor financieringskosten voor banken. Om deze redenen zal de implementatie waarschijnlijk nog enkele jaren duren.

Bedrijfsnieuws is in deze periode van het jaar zeldzaam. Compass bevestigde de prognoses voor het volledige boekjaar, terwijl Royal Bank of Scotland hoger opende in reactie op het gerucht dat Abu Dhabi een belang in de Britse bank zou willen nemen. Sioen verhoogt dividend ondanks huidige onzekerheid Sioen realiseerde in 2011 een geconsolideerde netto omzet (van voortgezette activiteiten) van 322,6 miljoen EUR of een groei van 10,5 % vergeleken met 2010. Prijsvolatiliteit van grondstoffen ligt aan de basis van fluctuerende marges en is daarmee indirect de oorzaak van de terugloop in cashflow. De operationele cash flow uit voortgezette activiteiten bedroeg in 2011 35,5 miljoen EUR tegenover 38,4 miljoen EUR in 2010. Het nettoresultaat (uit voortgezette activiteiten) bedroeg in 2011 13,4 miljoen EUR tegenover 13,8 miljoen EUR in 2010. De huidige onzekerheid op de wereldmarkten is iedereen bekend en behoeft geen verdere toelichting. De onderneming wenst echter, als blijk van vertrouwen in de toekomst, het dividend te verhogen tot 0,27 EUR per aandeel. Meeste ratingverlagingen vinden bij banken plaats Financiële instellingen kenden volgens Theodoor Gilissen Bankiers de meeste ratingverlagingen. Globaal gezien werd 18,4% van de financiële instellingen verlaagd (2010: 13%), waarvan het grootste deel voor rekening van Europese financiële instellingen komt. De ratings van banken zijn gemiddeld genomen nog hoger dan die van industriële bedrijven. Toch hebben zij op de obligatiemarkt een hogere risico-opslag. Dit verschil is in de afgelopen maanden wel kleiner geworden. Obligatiehouder zal in toekomst moeten bijdragen aan redding banken In de afgelopen jaren is in de eurozone constant gekozen om banken in nood te redden met belastinggeld en daarmee de senior obligatiehouder te sparen. Dexia is hiervan het laatste voorbeeld. In de komende weken zullen volgens Theodoor Gilissen Bankiers de plannen voorgelegd worden aan onder andere centrale banken, die hierop feedback kunnen geven. Bekendmaking van de plannen is al een aantal keer uitgesteld vanwege de onzekere situatie op de financiële markten en mogelijk negatieve gevolgen voor financieringskosten voor banken. Om deze redenen zal de implementatie waarschijnlijk nog enkele jaren duren.