Een mogelijk Duits politiek scenario is volgens John J. Hardy van Saxo Bank dat een van de coalities "EU-vriendelijker" is omdat de linkse partijen zich genereuzer opstellen ten opzichte van het EU-project dan Merkel zelf.

Maar zelf een "grote coalitie" met de SPD, zou dan waarschijnlijk allesbehalve "groots" zijn, brengt een groter risico mee omdat het leiderschap van Duitsland in Europa dan even zwak zou zijn als de overwinning van Merkel nu sterk is.

Dat is deels het geval omdat iedere beslissing in Duitsland die de EU aangaat een nerveuze oefening zal zijn in het berekenen van de gevolgen daarvan voor de politiek in het thuisland binnen een oncomfortabele coalitie.

Een mogelijk Duits politiek scenario is volgens John J. Hardy van Saxo Bank dat een van de coalities "EU-vriendelijker" is omdat de linkse partijen zich genereuzer opstellen ten opzichte van het EU-project dan Merkel zelf. Maar zelf een "grote coalitie" met de SPD, zou dan waarschijnlijk allesbehalve "groots" zijn, brengt een groter risico mee omdat het leiderschap van Duitsland in Europa dan even zwak zou zijn als de overwinning van Merkel nu sterk is. Dat is deels het geval omdat iedere beslissing in Duitsland die de EU aangaat een nerveuze oefening zal zijn in het berekenen van de gevolgen daarvan voor de politiek in het thuisland binnen een oncomfortabele coalitie.