De overhang van die voorraden bezorgde de mijnbouwbedrijven heel wat kopzorgen, ook al omdat de aardgasprijzen laag bleven. De situatie op de markt is echter sterk verbeterd dankzij een aantal factoren.

De belangrijkste van die factoren is ongetwijfeld de sterke vraag naar steenkolen vanuit China. Bovendien zijn de aardgasprijzen en is de economie zich aan het herstellen.

Anderzijds is het aanbod aan steenkool gelijk gebleven of zelfs lichtjes gedaald. Daardoor zijn de prijzen sterk gestegen, wat de winstgevendheid van de Amerikaanse steenkoolbedrijven duidelijk heeft verbeterd.

De voorraden opgeslagen in 2009 nemen aan een sneller dan verwacht tempo af. Bedrijven als West Virginian Massey Energy profiteren daarvan. Daar gebeurde in april van dit jaar een ongeval met 29 doden, waardoor de veiligheidsvoorschriften werden verhoogd.

Als gevolg daalde de Amerikaanse steenkoolproductie met ongeveer 1,50%. Vooral bedrijven als James River, International Coal en Alpha Natural Resources hebben te lijden onder de verstrenging van de voorschriften.

De overhang van die voorraden bezorgde de mijnbouwbedrijven heel wat kopzorgen, ook al omdat de aardgasprijzen laag bleven. De situatie op de markt is echter sterk verbeterd dankzij een aantal factoren. De belangrijkste van die factoren is ongetwijfeld de sterke vraag naar steenkolen vanuit China. Bovendien zijn de aardgasprijzen en is de economie zich aan het herstellen. Anderzijds is het aanbod aan steenkool gelijk gebleven of zelfs lichtjes gedaald. Daardoor zijn de prijzen sterk gestegen, wat de winstgevendheid van de Amerikaanse steenkoolbedrijven duidelijk heeft verbeterd. De voorraden opgeslagen in 2009 nemen aan een sneller dan verwacht tempo af. Bedrijven als West Virginian Massey Energy profiteren daarvan. Daar gebeurde in april van dit jaar een ongeval met 29 doden, waardoor de veiligheidsvoorschriften werden verhoogd. Als gevolg daalde de Amerikaanse steenkoolproductie met ongeveer 1,50%. Vooral bedrijven als James River, International Coal en Alpha Natural Resources hebben te lijden onder de verstrenging van de voorschriften.