Voor de olieprijzen geldt dat de spanning er wat vanaf is. Brent noteert al geruime tijd rond $115 per vat, ruim onder de top van $125 in april.

Op 19 mei waarschuwde het IEA nog dat er op dit moment (wanneer er vanwege seizoenseffecten tussen mei en augustus veel vraag is naar olie) een urgente noodzaak is voor meer aanbod.

Vandaag komt de OPEC bijeen, maar verwacht niet dat de quota zullen worden gewijzigd. Saoedi-Arabië en een gering aantal andere staten dat nog reservecapaciteit heeft, zijn al op eigen houtje begonnen om het productieverlies van Libië op te vangen.

Vanwege de relatief geringe reservecapaciteit zijn formele OPEC quota op dit moment minder belangrijk.

Voor de olieprijzen geldt dat de spanning er wat vanaf is. Brent noteert al geruime tijd rond $115 per vat, ruim onder de top van $125 in april. Op 19 mei waarschuwde het IEA nog dat er op dit moment (wanneer er vanwege seizoenseffecten tussen mei en augustus veel vraag is naar olie) een urgente noodzaak is voor meer aanbod. Vandaag komt de OPEC bijeen, maar verwacht niet dat de quota zullen worden gewijzigd. Saoedi-Arabië en een gering aantal andere staten dat nog reservecapaciteit heeft, zijn al op eigen houtje begonnen om het productieverlies van Libië op te vangen. Vanwege de relatief geringe reservecapaciteit zijn formele OPEC quota op dit moment minder belangrijk.