In september, door een opleving in de Chinese groeicijfers en de eerste tekenen van een cyclisch herstel wereldwijd, begonnen opkomende markten opeens weer beter te presteren.

Inmiddels zijn we alweer ruim twee maanden verder en kunnen we langzaam beginnen te spreken van een nieuwe trend.

China het grote probleem

Het grote probleem de afgelopen jaren was volgens Bakkum China. De groei daar daalde fors, van 12% in 2010 tot 7% dit jaar.

Dit versterkte de zorgen in de markt over kwetsbaarheden in het Chinese financiële systeem. China werd in korte tijd van de grootste aanjager nu de grootste bedreiging voor groei in de opkomende wereld.

Er waren ook andere zaken die de vooruitzichten voor emerging markets vertroebelden - hervormingsmoeheid en zelfs een verslechtering in economisch beleid in belangrijke landen zoals India, Brazilië en Zuid-Afrika - maar China was toch de dominante negatieve factor.

In september, door een opleving in de Chinese groeicijfers en de eerste tekenen van een cyclisch herstel wereldwijd, begonnen opkomende markten opeens weer beter te presteren. Inmiddels zijn we alweer ruim twee maanden verder en kunnen we langzaam beginnen te spreken van een nieuwe trend. China het grote probleem Het grote probleem de afgelopen jaren was volgens Bakkum China. De groei daar daalde fors, van 12% in 2010 tot 7% dit jaar. Dit versterkte de zorgen in de markt over kwetsbaarheden in het Chinese financiële systeem. China werd in korte tijd van de grootste aanjager nu de grootste bedreiging voor groei in de opkomende wereld. Er waren ook andere zaken die de vooruitzichten voor emerging markets vertroebelden - hervormingsmoeheid en zelfs een verslechtering in economisch beleid in belangrijke landen zoals India, Brazilië en Zuid-Afrika - maar China was toch de dominante negatieve factor.