De opkomende markten waren zich zo snel aan het ontwikkelen dat beleggers het als nadeel gingen beschouwen als landen een nauwe handelsrelatie hadden met het langzaam groeiende Europa, Noord-Amerika of Japan.

Groei kon gemaximaliseerd worden als er vooral veel geëxporteerd werd naar andere, snelgroeiende opkomende landen. En inderdaad, landen als Korea en China, die met veel succes nieuwe markten wisten aan te boren in Zuid-Azië, Afrika en Latijns Amerika, profiteerden in toenemende mate van de hoge groei in de opkomende wereld.

Hoe meer handel met emerging markets, des te meer voordeel voor de eigen economie. Dit thema werkte een hele tijd prima. Totdat de eerste tekenen van herstel van de crisis zichtbaar werden in de VS en Europa, en totdat kapitaaluitstroom en lagere vraag uit China de opkomende wereld tot een groeivertraging dwongen.

Het voordeel van veel handel met andere opkomende landen nam af naarmate het groeiverschil tussen ontwikkelde en opkomende markten daalde. Dit proces begon al in 2010 en versnelde in het afgelopen jaar.

De opkomende markten waren zich zo snel aan het ontwikkelen dat beleggers het als nadeel gingen beschouwen als landen een nauwe handelsrelatie hadden met het langzaam groeiende Europa, Noord-Amerika of Japan. Groei kon gemaximaliseerd worden als er vooral veel geëxporteerd werd naar andere, snelgroeiende opkomende landen. En inderdaad, landen als Korea en China, die met veel succes nieuwe markten wisten aan te boren in Zuid-Azië, Afrika en Latijns Amerika, profiteerden in toenemende mate van de hoge groei in de opkomende wereld. Hoe meer handel met emerging markets, des te meer voordeel voor de eigen economie. Dit thema werkte een hele tijd prima. Totdat de eerste tekenen van herstel van de crisis zichtbaar werden in de VS en Europa, en totdat kapitaaluitstroom en lagere vraag uit China de opkomende wereld tot een groeivertraging dwongen. Het voordeel van veel handel met andere opkomende landen nam af naarmate het groeiverschil tussen ontwikkelde en opkomende markten daalde. Dit proces begon al in 2010 en versnelde in het afgelopen jaar.