Mylan Inc (28,86 dollar) werd in 1961 opgericht en noteert sinds 1973 op de Amerikaanse beurs Nasdaq. De koers is sindsdien met 72.050 procent gestegen. Een cijfer om van te dromen. Die prestatie heeft het bedrijf te danken aan zijn interessante productenportefeuille en zijn goed gevulde pijplijn.

Meerdere producten van Mylan - zoals het bekende Omeprazole, een middel tegen oprispingen - moeten patiënten dagelijks innemen. De continuïteit van de afzet is daardoor verzekerd. Toch is het koerspatroon van de groep erg grimmig. Om die reden zullen weinig investeerders het aandeel jarenlang in portefeuille houden.

Op lange termijn bekeken is de evolutie sinds de top in 2003 (28,75 dollar) buitengewoon en technisch heel interessant. Tijdens de financiële crisis donderde het aandeel naar beneden tot 5,75 dollar, maar sindsdien heeft het zich hervat. Nadat de koers door de lagere toppen op 25,00 dollar brak, steeg hij opnieuw tot het niveau van 2003.

Dat is een duidelijke dubbele topformatie (zie grafiek). Bij zo'n top zijn winstnemingen te verwachten. Toevallig kregen heel wat aandelen op Nasdaq de voorbije week af te rekenen met winstnemingen. Je zou dat ook voor Mylan kunnen verwachten, maar het tegendeel was waar. Het aandeel sloot hoger dan zijn vorige intradaytop in 2003. Dat is een opmerkelijke prestatie.

Het verhandelde volume lag in 2012 ook hoger dan in 2003. Velen zien dat als een bijkomend positief signaal. Als we de Amerikaanse beurzen in het algemeen controleren, stellen we vast dat de Dow-Jones amper 2 procent van zijn alltime high noteert. De S&P500 noteert 4 procent van zijn alltime high. Dat zijn signalen die u in de gaten moet houden, want dat duidt erop dat er winstnemingen op de loer liggen. Daartegenover staat dat de gezondheidssector minder onderhevig is aan tijdelijke koerscorrecties en dat Mylan buitengewoon goed scoort binnen de Nasdaq.

Raken de Amerikaanse beursindexen door hun alltime-high-weerstanden, dan maakt Mylan brandhout van zijn dubbele top en liggen nog hogere koersen in het verschiet. Op korte termijn is zijn steunzone 27,00 tot 28,50 dollar. De volgende steunzone ligt op 23,00 tot 25,00 dollar. En fundamenteel: in het derde kwartaal van 2012 steeg de winst per aandeel met 51 procent. Het bedrijf verwacht 2,75 procent winst per aandeel in 2013 en tegen 2018 zelfs 6,00 procent winst per aandeel.

Een koerswinst van 72.000 procent zit er voor ons helaas niet meer in. Toch hoort een beloftevol farma-aandeel thuis in elke beleggingsportefeuille. Analyseer daarom de hele farmaceutische markt. Ga altijd op zoek naar sterke trendgerichte aandelen, die sterk zijn in hun sector en in hun beursindex.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Mylan Inc (28,86 dollar) werd in 1961 opgericht en noteert sinds 1973 op de Amerikaanse beurs Nasdaq. De koers is sindsdien met 72.050 procent gestegen. Een cijfer om van te dromen. Die prestatie heeft het bedrijf te danken aan zijn interessante productenportefeuille en zijn goed gevulde pijplijn. Meerdere producten van Mylan - zoals het bekende Omeprazole, een middel tegen oprispingen - moeten patiënten dagelijks innemen. De continuïteit van de afzet is daardoor verzekerd. Toch is het koerspatroon van de groep erg grimmig. Om die reden zullen weinig investeerders het aandeel jarenlang in portefeuille houden.Op lange termijn bekeken is de evolutie sinds de top in 2003 (28,75 dollar) buitengewoon en technisch heel interessant. Tijdens de financiële crisis donderde het aandeel naar beneden tot 5,75 dollar, maar sindsdien heeft het zich hervat. Nadat de koers door de lagere toppen op 25,00 dollar brak, steeg hij opnieuw tot het niveau van 2003.Dat is een duidelijke dubbele topformatie (zie grafiek). Bij zo'n top zijn winstnemingen te verwachten. Toevallig kregen heel wat aandelen op Nasdaq de voorbije week af te rekenen met winstnemingen. Je zou dat ook voor Mylan kunnen verwachten, maar het tegendeel was waar. Het aandeel sloot hoger dan zijn vorige intradaytop in 2003. Dat is een opmerkelijke prestatie.Het verhandelde volume lag in 2012 ook hoger dan in 2003. Velen zien dat als een bijkomend positief signaal. Als we de Amerikaanse beurzen in het algemeen controleren, stellen we vast dat de Dow-Jones amper 2 procent van zijn alltime high noteert. De S&P500 noteert 4 procent van zijn alltime high. Dat zijn signalen die u in de gaten moet houden, want dat duidt erop dat er winstnemingen op de loer liggen. Daartegenover staat dat de gezondheidssector minder onderhevig is aan tijdelijke koerscorrecties en dat Mylan buitengewoon goed scoort binnen de Nasdaq.Raken de Amerikaanse beursindexen door hun alltime-high-weerstanden, dan maakt Mylan brandhout van zijn dubbele top en liggen nog hogere koersen in het verschiet. Op korte termijn is zijn steunzone 27,00 tot 28,50 dollar. De volgende steunzone ligt op 23,00 tot 25,00 dollar. En fundamenteel: in het derde kwartaal van 2012 steeg de winst per aandeel met 51 procent. Het bedrijf verwacht 2,75 procent winst per aandeel in 2013 en tegen 2018 zelfs 6,00 procent winst per aandeel.Een koerswinst van 72.000 procent zit er voor ons helaas niet meer in. Toch hoort een beloftevol farma-aandeel thuis in elke beleggingsportefeuille. Analyseer daarom de hele farmaceutische markt. Ga altijd op zoek naar sterke trendgerichte aandelen, die sterk zijn in hun sector en in hun beursindex.Paul GinsZaakvoerder CompuGraphics nvUitgever TransStock en www.beursgrafiek.be