J.P. Morgan Chase is woensdag de eerste grote Amerikaanse bank die rapporteert, later op de week volgen er nog een paar anderen.

De kwaliteit van de resultaten zal bepalend zijn of de bankaandelen hun sterke prestaties gaan kunnen verder zetten. De KBW Bank Index , die onder andere Bank of America, Citigroup en Chase bevat, steeg tijdens het derde kwartaal met 30%.

De beleggers namen daarbij een voorschot op het opdrogen van de druk op de balansen van de banken. Zij hopen namelijk dat er (veel) minder slechte kredieten afgeschreven zullen moeten worden.

Timothy Long, een topabmtenaar van het Office of the Comptroller of the Currency, verraste onlangs de markt door de uitspraak dat we ons nog maar aan het begin van de kredietcyclus beginnen.

Richard Bove, analist bij Rochdale Securities, heeft er geen goed oog in. Hij verwacht dat de banken een slecht derde kwartaal achter de rug hebben, maar verwacht verbetering in 2010 en 2011.

Vooral de kleinere regionale banken zouden het moeilijk hebben gehad. Bove denkt dat 60% van de banken het voorbije kwartaal met verlies hebben afgesloten. Bovendien zal het noodzakelijk zijn om de reserves aan te dikken, iets wat tijdens het tweede kwartaal onvoldoende is gebeurd.

J.P. Morgan Chase is woensdag de eerste grote Amerikaanse bank die rapporteert, later op de week volgen er nog een paar anderen. De kwaliteit van de resultaten zal bepalend zijn of de bankaandelen hun sterke prestaties gaan kunnen verder zetten. De KBW Bank Index , die onder andere Bank of America, Citigroup en Chase bevat, steeg tijdens het derde kwartaal met 30%. De beleggers namen daarbij een voorschot op het opdrogen van de druk op de balansen van de banken. Zij hopen namelijk dat er (veel) minder slechte kredieten afgeschreven zullen moeten worden. Timothy Long, een topabmtenaar van het Office of the Comptroller of the Currency, verraste onlangs de markt door de uitspraak dat we ons nog maar aan het begin van de kredietcyclus beginnen. Richard Bove, analist bij Rochdale Securities, heeft er geen goed oog in. Hij verwacht dat de banken een slecht derde kwartaal achter de rug hebben, maar verwacht verbetering in 2010 en 2011. Vooral de kleinere regionale banken zouden het moeilijk hebben gehad. Bove denkt dat 60% van de banken het voorbije kwartaal met verlies hebben afgesloten. Bovendien zal het noodzakelijk zijn om de reserves aan te dikken, iets wat tijdens het tweede kwartaal onvoldoende is gebeurd.