Wel is er een rechtstreeks verband met de moeilijke situatie van de Spaanse banken, meer bepaald de Spaanse spaarbanken.

De spectaculaire terugval in de bouwactiviteit verkaart echter veel meer de ontsporing van het Spaanse Overheidsbudget: De werkgelegenheid in de Spaanse bouwsector nam in de periode 2007-2012 af met 1,4 miljoen arbeidsplaatsen ! Dat is goed voor ongeveer de helft van de aangroei van de Spaanse werkloosheid over dezelfde periode.

Door het vrij plots uitvallen van deze groeimotor wordt de ontwikkeling van de internationale competitiviteitspositie een levensgroot probleem.

De Spaanse economie komt nu oog in oog te staan met landen uit dezelfde muntunie die op dit vlak een bijzondere voorsprong hebben genomen, zoals Duitsland of alleszins hun achterstand op Duitsland binnen de perken hebben kunnen houden (zoals Frankrijk, Nederland , ... ).

Moelijke taak op komst

Er rest Spanje volgens Duchateau nu de quasi onmogelijke taak om deze achterstand op korte termijn terug in te halen. Maar Duitsland bijhouden op het vlak van productiviteit is sowieso al bijna onmogelijk.

Hoe moeilijk moet het dan zijn om een dramatische achterstand op relatief korte termijn terug goed te maken. Duitsland blijft immers op recordtempo doorstomen dankzij doortastende, productiviteitsverhogende maatregelen die reeds meer dan een decennium hun weg hebben gevonden in de Duitse economische structuren.

Vergeet hierbij ook niet dat deze opwaartse spiraal nog aan kracht wint dankzij de zeer lage rentevoeten op Duits overheidspapier en de relatief zwakke koers van de euro.

De moeilijkheidsgraad van het herstellen van de productiviteitsverschil van een land met Duitsland - zonder dat hierbij het "devaluatiewapen" kan of mag worden gehanteerd, kan bezwaarlijk overschat worden.

Wel is er een rechtstreeks verband met de moeilijke situatie van de Spaanse banken, meer bepaald de Spaanse spaarbanken. De spectaculaire terugval in de bouwactiviteit verkaart echter veel meer de ontsporing van het Spaanse Overheidsbudget: De werkgelegenheid in de Spaanse bouwsector nam in de periode 2007-2012 af met 1,4 miljoen arbeidsplaatsen ! Dat is goed voor ongeveer de helft van de aangroei van de Spaanse werkloosheid over dezelfde periode. Door het vrij plots uitvallen van deze groeimotor wordt de ontwikkeling van de internationale competitiviteitspositie een levensgroot probleem. De Spaanse economie komt nu oog in oog te staan met landen uit dezelfde muntunie die op dit vlak een bijzondere voorsprong hebben genomen, zoals Duitsland of alleszins hun achterstand op Duitsland binnen de perken hebben kunnen houden (zoals Frankrijk, Nederland , ... ). Moelijke taak op komst Er rest Spanje volgens Duchateau nu de quasi onmogelijke taak om deze achterstand op korte termijn terug in te halen. Maar Duitsland bijhouden op het vlak van productiviteit is sowieso al bijna onmogelijk. Hoe moeilijk moet het dan zijn om een dramatische achterstand op relatief korte termijn terug goed te maken. Duitsland blijft immers op recordtempo doorstomen dankzij doortastende, productiviteitsverhogende maatregelen die reeds meer dan een decennium hun weg hebben gevonden in de Duitse economische structuren. Vergeet hierbij ook niet dat deze opwaartse spiraal nog aan kracht wint dankzij de zeer lage rentevoeten op Duits overheidspapier en de relatief zwakke koers van de euro. De moeilijkheidsgraad van het herstellen van de productiviteitsverschil van een land met Duitsland - zonder dat hierbij het "devaluatiewapen" kan of mag worden gehanteerd, kan bezwaarlijk overschat worden.