De landen met een groot tekort op de lopende rekening, of waar langdurig sterke kapitaalinstroom kredietgroei tot extreme hoogtes had opgestuwd, waar inflatie hardnekkig was en waar hervormingen al jaren achterwege waren gebleven.

Daar ging de correctie het hardst. Daar verloren beleggers het snelste hun vertrouwen. De belangrijkste van deze

landen waren Brazilië, India, Indonesië, Turkije, Zuid Afrika en Thailand.

Het goede nieuws voor deze groep was dat de storm na augustus weer wat ging liggen. De Fed besloot in september nog even te wachten met het afbouwen van hun kwantitatieve geldverruiming, waarop de beleggingsgemeenschap weer ging geloven in de opkomende markten.

Sindsdien is het redelijk rustig gebleven en hebben de probleemmarkten alle kans gehad iets aan hun kwetsbaarheid te doen.

De wake-up call was zeer duidelijk, maar gezien de beperkte beleidsmaatregelen die we tot nu toe gezien hebben, blijkbaar nog niet duidelijk genoeg.

De landen met een groot tekort op de lopende rekening, of waar langdurig sterke kapitaalinstroom kredietgroei tot extreme hoogtes had opgestuwd, waar inflatie hardnekkig was en waar hervormingen al jaren achterwege waren gebleven. Daar ging de correctie het hardst. Daar verloren beleggers het snelste hun vertrouwen. De belangrijkste van deze landen waren Brazilië, India, Indonesië, Turkije, Zuid Afrika en Thailand. Het goede nieuws voor deze groep was dat de storm na augustus weer wat ging liggen. De Fed besloot in september nog even te wachten met het afbouwen van hun kwantitatieve geldverruiming, waarop de beleggingsgemeenschap weer ging geloven in de opkomende markten. Sindsdien is het redelijk rustig gebleven en hebben de probleemmarkten alle kans gehad iets aan hun kwetsbaarheid te doen. De wake-up call was zeer duidelijk, maar gezien de beperkte beleidsmaatregelen die we tot nu toe gezien hebben, blijkbaar nog niet duidelijk genoeg.