Op 30 maart vergaderen de Europese ministers van financiën van de 17 landen van de eurozone in Kopenhagen, waar de modaliteiten van het steunfonds besproken zullen worden. Vooral details in het Europees reddingsplan gaan van doorslaggevende aard zijn.

Geen zekerheid wat betreft de vergroting van het fonds

Elwin de Groot, market economist bij Rabobank Nederland in Utrecht, is van mening dat de markt weliswaar uitgaat van een uitbreiding van het reddingsfonds, maar dat dit nog allesbehalve zeker is.

Op- of aanmerkingen waar de financiële markten niet op hebben gerekend, kunnen bovendien de pret komen drukken.

Dat de beleggers er toch vrij gerust in zijn dat de meeting een positieve uitslag gaat opleveren, blijkt uit het feit dat de spread tussen Amerikaanse en Duitse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar dinsdag met 32 is opgelopen, waarbij een trend zich verder zet die zich al een paar dagen aftekende.

Volgens Richard Adcock, currency and fixed-income technical strategist bij UBS AG in Londen, kan die trend technisch gezien nog verder oplopen tot 44 basispunten. Het betekent dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties momenteel sneller oploopt dan die op obligaties uit de eurozone.

Op 30 maart vergaderen de Europese ministers van financiën van de 17 landen van de eurozone in Kopenhagen, waar de modaliteiten van het steunfonds besproken zullen worden. Vooral details in het Europees reddingsplan gaan van doorslaggevende aard zijn. Geen zekerheid wat betreft de vergroting van het fonds Elwin de Groot, market economist bij Rabobank Nederland in Utrecht, is van mening dat de markt weliswaar uitgaat van een uitbreiding van het reddingsfonds, maar dat dit nog allesbehalve zeker is. Op- of aanmerkingen waar de financiële markten niet op hebben gerekend, kunnen bovendien de pret komen drukken. Dat de beleggers er toch vrij gerust in zijn dat de meeting een positieve uitslag gaat opleveren, blijkt uit het feit dat de spread tussen Amerikaanse en Duitse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar dinsdag met 32 is opgelopen, waarbij een trend zich verder zet die zich al een paar dagen aftekende. Volgens Richard Adcock, currency and fixed-income technical strategist bij UBS AG in Londen, kan die trend technisch gezien nog verder oplopen tot 44 basispunten. Het betekent dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties momenteel sneller oploopt dan die op obligaties uit de eurozone.