Vooral in Azië wordt de evolutie van de prijzen voor maïs, graan, sojabonen enzovoort op de voet gevolgd. Voedselinflatie kan Azië vanaf het einde van dit jaar veel pijn gaan doen, waarbij op de eerste plaats landen als Vietnam, China en Hong Kong het meest kwetsbaar lijken.

Prijsstijgingen met tientallen procenten

Vanaf midden juni zijn de prijzen voor maïs, sojabonen en tarwe met respectievelijk bijna 40%, ongeveer 25% en iets minder dan 50% gestegen. Het hoeft geen betoog dat prijsstijgingen van een dergelijke omvang over een langere periode zware gevolgen zullen hebben.

Tai Hui, Head of Regional Research for Asia bij Standard Chartered, is van mening dat die gevolgen met een vertraging van zes tot zeven maanden gaan doorwegen in de inflatiecijfers van de betrokken Aziatische landen. Een hogere inflatie zou op een slecht moment komen, want in de meeste landen is de economische groei al aan het vertragen.

Vooral in Azië wordt de evolutie van de prijzen voor maïs, graan, sojabonen enzovoort op de voet gevolgd. Voedselinflatie kan Azië vanaf het einde van dit jaar veel pijn gaan doen, waarbij op de eerste plaats landen als Vietnam, China en Hong Kong het meest kwetsbaar lijken. Prijsstijgingen met tientallen procentenVanaf midden juni zijn de prijzen voor maïs, sojabonen en tarwe met respectievelijk bijna 40%, ongeveer 25% en iets minder dan 50% gestegen. Het hoeft geen betoog dat prijsstijgingen van een dergelijke omvang over een langere periode zware gevolgen zullen hebben. Tai Hui, Head of Regional Research for Asia bij Standard Chartered, is van mening dat die gevolgen met een vertraging van zes tot zeven maanden gaan doorwegen in de inflatiecijfers van de betrokken Aziatische landen. Een hogere inflatie zou op een slecht moment komen, want in de meeste landen is de economische groei al aan het vertragen.