Het geleidelijk verminderen van de stimulansen in het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve brengt namelijk met zich mee dat er kapitaal uit veel van deze landen wordt teruggetrokken.

Dit leidt tot in waarde dalende munten waarbij vergelijkingen worden getrokken met de valutacrises in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Hoewel de angst begrijpelijk is, vragen de economen van ABN Amro zich af of die wel gerechtvaardigd is. In de eerste plaats geldt voor veel landen - zoals Argentinië, Oekraïne en Thailand - dat de problemen van andere aard zijn en geïsoleerd moeten worden bezien.

In de tweede plaats staan de meeste opkomende landen er nu veel beter voor dan vijftien en twintig jaar geleden, zowel op het gebied van de economische welvaart, als op het gebied van de betalingsbalansen.

Met name de Chinese autoriteiten lijken voorts zeer vastbesloten om de problemen (in de financiële sector en met betrekking tot de kredietverlening) het hoofd te bieden en ze hebben er ook de instrumenten en middelen voor.

Het geleidelijk verminderen van de stimulansen in het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve brengt namelijk met zich mee dat er kapitaal uit veel van deze landen wordt teruggetrokken. Dit leidt tot in waarde dalende munten waarbij vergelijkingen worden getrokken met de valutacrises in de jaren negentig van de vorige eeuw. Hoewel de angst begrijpelijk is, vragen de economen van ABN Amro zich af of die wel gerechtvaardigd is. In de eerste plaats geldt voor veel landen - zoals Argentinië, Oekraïne en Thailand - dat de problemen van andere aard zijn en geïsoleerd moeten worden bezien. In de tweede plaats staan de meeste opkomende landen er nu veel beter voor dan vijftien en twintig jaar geleden, zowel op het gebied van de economische welvaart, als op het gebied van de betalingsbalansen. Met name de Chinese autoriteiten lijken voorts zeer vastbesloten om de problemen (in de financiële sector en met betrekking tot de kredietverlening) het hoofd te bieden en ze hebben er ook de instrumenten en middelen voor.