Daniel Arbess van Perella Weinberg Partners maakt zich vooral zorgen over de volgende stap in wat hij de tweede fase van de kredietcrisis noemt. Gaat de crisis zich vervolgens naar Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk uitzaaien? Ook in die landen is de eerste fase van de kredietcrisis opgelost doordat de overheden zich zwaar in de schulden stoken.

De debt to GDP ratios, de verhouding van de schulden tot het BBP, zullen in de ontwikkelde landen tegen 2014 stijgen tot 100%, wat 35% meer is dan het niveau van voor de crisis.

3% van die stijging is afkomstig van de redding van de banken door de overheden, 3,50% van de economische stimuleringsmaatregelen. Daarenboven is 4% afkomstig van hogere rente op het geld dat de overheden hebben ontleend en nog eens 9% van omzet die als gevolg van de recessie verloren ging.

Willem Buiter, hoofdeconoom bij Citigroup, verklaarde vandaag dat de overheidsfinanciën van de ontwikkelde landen zich momenteel op het hoogste niveau bevindt sinds de industriële revolutie. Buiter maakt alleen uitzondering voor de periodes van Wereldoorlog I en II.

Daniel Arbess van Perella Weinberg Partners maakt zich vooral zorgen over de volgende stap in wat hij de tweede fase van de kredietcrisis noemt. Gaat de crisis zich vervolgens naar Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk uitzaaien? Ook in die landen is de eerste fase van de kredietcrisis opgelost doordat de overheden zich zwaar in de schulden stoken. De debt to GDP ratios, de verhouding van de schulden tot het BBP, zullen in de ontwikkelde landen tegen 2014 stijgen tot 100%, wat 35% meer is dan het niveau van voor de crisis. 3% van die stijging is afkomstig van de redding van de banken door de overheden, 3,50% van de economische stimuleringsmaatregelen. Daarenboven is 4% afkomstig van hogere rente op het geld dat de overheden hebben ontleend en nog eens 9% van omzet die als gevolg van de recessie verloren ging. Willem Buiter, hoofdeconoom bij Citigroup, verklaarde vandaag dat de overheidsfinanciën van de ontwikkelde landen zich momenteel op het hoogste niveau bevindt sinds de industriële revolutie. Buiter maakt alleen uitzondering voor de periodes van Wereldoorlog I en II.