Eerst en vooral waren er de commentaren uit China die laten verhopen dat de overheid daar harder op het gaspedaal gaat stampen om de economische groei te versnellen.

En dat is volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas iets wat de markten voor risico typisch wel kunnen smaken. En daarnaast is er de hoop dat er ook in Europa nieuwe initiativen zullen worden ontplooid om de zaak terug vlot te krijgen.

In Spanje staat de banksector onder druk en de markten verwachten dat de steunacties in die richting zullen gaan. Op dit ogenblik is er niets concreets.

Maar de ervaring leert ons dat wanneer overheden en/of centrale banken tussenkomen dat meestal gepaard gaat met een sterke marktrally, voor een poosje dan toch.

Aan problemen geen gebrek

De problemen die op tafel liggen (Spanje, Griekenland, de tegenvallende cijfers om er maar een paar te noemen) zijn niet gering. Daarom zien we deze beweging eerder als iets technisch.

Om een duurzame rally op gang te trekken, zullen we eerst duurzame oplossingen moeten zien, die verder gaan dan het verstrekken van nieuwe liquiditeiten.

Voorzichtigheid blijft dan ook meer dan ooit de moeder van de porseleinkast. Volatiliteit en nervositeit zullen onze reisgezellen zijn, minstens tot aan de Griekse verkiezing in juni en waarschinlijk nog daarna.

Eerst en vooral waren er de commentaren uit China die laten verhopen dat de overheid daar harder op het gaspedaal gaat stampen om de economische groei te versnellen. En dat is volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas iets wat de markten voor risico typisch wel kunnen smaken. En daarnaast is er de hoop dat er ook in Europa nieuwe initiativen zullen worden ontplooid om de zaak terug vlot te krijgen. In Spanje staat de banksector onder druk en de markten verwachten dat de steunacties in die richting zullen gaan. Op dit ogenblik is er niets concreets. Maar de ervaring leert ons dat wanneer overheden en/of centrale banken tussenkomen dat meestal gepaard gaat met een sterke marktrally, voor een poosje dan toch. Aan problemen geen gebrek De problemen die op tafel liggen (Spanje, Griekenland, de tegenvallende cijfers om er maar een paar te noemen) zijn niet gering. Daarom zien we deze beweging eerder als iets technisch. Om een duurzame rally op gang te trekken, zullen we eerst duurzame oplossingen moeten zien, die verder gaan dan het verstrekken van nieuwe liquiditeiten. Voorzichtigheid blijft dan ook meer dan ooit de moeder van de porseleinkast. Volatiliteit en nervositeit zullen onze reisgezellen zijn, minstens tot aan de Griekse verkiezing in juni en waarschinlijk nog daarna.