In de technische analyse van afgelopen maandag over de S&P 500 en STOXX Europe 600 verlaagde Van Herck het advies voor de beurzen van "houden" naar "afbouwen". Reden was de negatieve divergentie tussen de S&P 500 en zijn RSIindicator.

Vaak het signaal dat een correctie om de hoek loert. Met de koersactie van eergisterenavond lijkt het er sterk op dat een tijdelijke neerwaartse correctie op de Amerikaanse beurs is gestart.

Reden voor de correctie waren de uitlatingen van de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank). Binnen deze organisatie gaan er stemmen op om de liquiditeitsinjecties ten belope van 85 miljard dollar per maand terug te schroeven.

Minder liquiditeitsinjecties zouden potentieel kunnen betekenen dat er minder geld naar de beurzen zal stromen. En laten die goedkope geldstromen nu net een belangrijke steunpilaar zijn voor de stijgende trend op de Amerikaanse beurs.

Beleggers kunnen volgens Geert Van Herck op verschillende manieren inspelen op deze correctie. Enerzijds kan de belegging in een short ETF een opportuniteit zijn, anderzijds weet hij ook dat als de indices neerwaarts corrigeren het spiegelbeeld een stijging van de volatiliteit is.

Hij raamt het dalingspotentieel voor de S&P op zo'n 5%. Te beperkt voor een short ETF, aldus Van Herck. Daarentegen kan de volatiliteit (uitgedrukt door de VIXindicator) veel sterker stijgen. En daarom verkiest hij eerder een ETF op de VIX dan een short ETF op de S&P 500.

In de technische analyse van afgelopen maandag over de S&P 500 en STOXX Europe 600 verlaagde Van Herck het advies voor de beurzen van "houden" naar "afbouwen". Reden was de negatieve divergentie tussen de S&P 500 en zijn RSIindicator. Vaak het signaal dat een correctie om de hoek loert. Met de koersactie van eergisterenavond lijkt het er sterk op dat een tijdelijke neerwaartse correctie op de Amerikaanse beurs is gestart. Reden voor de correctie waren de uitlatingen van de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank). Binnen deze organisatie gaan er stemmen op om de liquiditeitsinjecties ten belope van 85 miljard dollar per maand terug te schroeven. Minder liquiditeitsinjecties zouden potentieel kunnen betekenen dat er minder geld naar de beurzen zal stromen. En laten die goedkope geldstromen nu net een belangrijke steunpilaar zijn voor de stijgende trend op de Amerikaanse beurs. Beleggers kunnen volgens Geert Van Herck op verschillende manieren inspelen op deze correctie. Enerzijds kan de belegging in een short ETF een opportuniteit zijn, anderzijds weet hij ook dat als de indices neerwaarts corrigeren het spiegelbeeld een stijging van de volatiliteit is. Hij raamt het dalingspotentieel voor de S&P op zo'n 5%. Te beperkt voor een short ETF, aldus Van Herck. Daarentegen kan de volatiliteit (uitgedrukt door de VIXindicator) veel sterker stijgen. En daarom verkiest hij eerder een ETF op de VIX dan een short ETF op de S&P 500.