Deze daling kwam er na de publicatie van minder goede cijfers over 2011 en minder goede vooruitzichten voor 2012. Enerzijds kenden de verkoopsvolumes een daling in het vierde kwartaal van 2011 in al de regio's, anderzijds stegen de PVC-prijzen wederom naar recordhoogtes. In het eerste kwartaal van 2012 stegen de PVC-prijzen verder, maar sinds april kenden ze een daling. Dit is een eerste positief element.

Belangrijker is evenwel het herstel van de volumes in al de regio's met uitzondering van West-Europa, die de omzet ondersteunde. Terwijl in West-Europa (goed voor 39% van de groepsomzet) de omzet 8,8% daalde in de eerste helft, groeide deze gemiddeld met 10% in de andere 3 regio's.

In Centraal- en Oost-Europa was er een groei van 6,4% dankzij een hoger marktaandeel in landen zoals Polen, Oekraïne en Rusland, in Turkije was er een omzettoename met 9,6%, in lokale munt bedroeg de stijging zelfs 17% (Turkse lira daalde).

Vanuit dit land deed de export in de regio (bv. Midden-Oosten) het ook heel goed. In de V.S. was er een omzetgroei van 22,6%, in lokale munt was dat 13% (USD steeg). In globo had de verzwakking van de euro slechts een beperkte impact in deze jaarhelft, in de tweede jaarhelft zal dat gevoelig hoger zijn.

Meer dan genoeg opwaarts potentieel

Naast de positieve wisselkoersimpact voor de rest van 2012, evenals de lagere PVC-prijzen, zien we ook een aantal positieve evoluties in de verschillende regio's.

De activiteit in Centraal- en Oost-Europa (met uitzondering van Duitsland dat een status quo kan opleveren) zien we verder positief evolueren dankzij een betere marktpositie van Deceuninck, gecombineerd met een zekere economische groei.

De verwachte economische groei voor 2012 is voor een aantal landen in die regio steeds positief, alhoewel wat lager door de strubbelingen in de eurozone (Polen +3%, Oekraïne +2,5% en Rusland +4%). Turkije zal ook verder groeien, alhoewel er een lichte vertraging optreedt.

Ook noteert de Turkse lira zwak. Heel volatiel blijft de evolutie in de V.S. Na een stijging van 25% in 2010, daalde de omzet 19,1% in 2011, om in 2012 opnieuw aan te trekken. Diverse Amerikaanse economische indicatoren tonen dat het ingezette herstel kan aanhouden.

Wat betekent dit Gert De Mesure voor de beoordeling van het aandeel Deceuninck? Dit jaar moet Deceuninck in staat zijn om een winst per aandeel van 0,09 à 0,10 euro neer te zetten, wat een koers/winst impliceert van 12 tot 13. Op korte termijn lijkt het aandeel dus correct gewaardeerd.

Bekijkt De Mesure het aandeel via een waardering van de vrije cashstromen (DCF), dan heeff hij een conservatief koersdoel van 1,45 euro.

Men mag ook niet vergeten dat de boekwaarde van het aandeel 1,90 euro bedraagt. Opwaarts potentieel is er dus meer dan genoeg.

Deze daling kwam er na de publicatie van minder goede cijfers over 2011 en minder goede vooruitzichten voor 2012. Enerzijds kenden de verkoopsvolumes een daling in het vierde kwartaal van 2011 in al de regio's, anderzijds stegen de PVC-prijzen wederom naar recordhoogtes. In het eerste kwartaal van 2012 stegen de PVC-prijzen verder, maar sinds april kenden ze een daling. Dit is een eerste positief element. Belangrijker is evenwel het herstel van de volumes in al de regio's met uitzondering van West-Europa, die de omzet ondersteunde. Terwijl in West-Europa (goed voor 39% van de groepsomzet) de omzet 8,8% daalde in de eerste helft, groeide deze gemiddeld met 10% in de andere 3 regio's. In Centraal- en Oost-Europa was er een groei van 6,4% dankzij een hoger marktaandeel in landen zoals Polen, Oekraïne en Rusland, in Turkije was er een omzettoename met 9,6%, in lokale munt bedroeg de stijging zelfs 17% (Turkse lira daalde). Vanuit dit land deed de export in de regio (bv. Midden-Oosten) het ook heel goed. In de V.S. was er een omzetgroei van 22,6%, in lokale munt was dat 13% (USD steeg). In globo had de verzwakking van de euro slechts een beperkte impact in deze jaarhelft, in de tweede jaarhelft zal dat gevoelig hoger zijn. Meer dan genoeg opwaarts potentieel Naast de positieve wisselkoersimpact voor de rest van 2012, evenals de lagere PVC-prijzen, zien we ook een aantal positieve evoluties in de verschillende regio's. De activiteit in Centraal- en Oost-Europa (met uitzondering van Duitsland dat een status quo kan opleveren) zien we verder positief evolueren dankzij een betere marktpositie van Deceuninck, gecombineerd met een zekere economische groei. De verwachte economische groei voor 2012 is voor een aantal landen in die regio steeds positief, alhoewel wat lager door de strubbelingen in de eurozone (Polen +3%, Oekraïne +2,5% en Rusland +4%). Turkije zal ook verder groeien, alhoewel er een lichte vertraging optreedt. Ook noteert de Turkse lira zwak. Heel volatiel blijft de evolutie in de V.S. Na een stijging van 25% in 2010, daalde de omzet 19,1% in 2011, om in 2012 opnieuw aan te trekken. Diverse Amerikaanse economische indicatoren tonen dat het ingezette herstel kan aanhouden. Wat betekent dit Gert De Mesure voor de beoordeling van het aandeel Deceuninck? Dit jaar moet Deceuninck in staat zijn om een winst per aandeel van 0,09 à 0,10 euro neer te zetten, wat een koers/winst impliceert van 12 tot 13. Op korte termijn lijkt het aandeel dus correct gewaardeerd. Bekijkt De Mesure het aandeel via een waardering van de vrije cashstromen (DCF), dan heeff hij een conservatief koersdoel van 1,45 euro. Men mag ook niet vergeten dat de boekwaarde van het aandeel 1,90 euro bedraagt. Opwaarts potentieel is er dus meer dan genoeg.