Maar niet alleen de droogte is verantwoordelijk voor de scherpe stijging van de voedselprijzen, ook de wetten van vraag en aanbod spelen een rol. 2013 was een recordjaar voor de Chinese graanproductie, maar toch moet China steeds meer graan importeren. Die import zal bovendien blijven stijgen.

Om de hongerige Chinese monden te voeden is momenteel al 47 miljoen ha noodzakelijk, of een oppervlakte aan land die meer dan 1,50 keer zo groot is als België. Tegen die achtergrond kunnen de wereldwijde voedselprijzen natuurlijk alleen maar stijgen, met onvermijdelijk inflatie tot gevolg.

Maar niet alleen de droogte is verantwoordelijk voor de scherpe stijging van de voedselprijzen, ook de wetten van vraag en aanbod spelen een rol. 2013 was een recordjaar voor de Chinese graanproductie, maar toch moet China steeds meer graan importeren. Die import zal bovendien blijven stijgen. Om de hongerige Chinese monden te voeden is momenteel al 47 miljoen ha noodzakelijk, of een oppervlakte aan land die meer dan 1,50 keer zo groot is als België. Tegen die achtergrond kunnen de wereldwijde voedselprijzen natuurlijk alleen maar stijgen, met onvermijdelijk inflatie tot gevolg.