'Gezien de scherp afgenomen voorraden en de slechts bescheiden toegenomen oogsten, is het waarschijnlijk dat wereldwijd de voedselprijzen hoog en volatiel blijven', stelt de Wereldvoedselorganisatie in zijn halfjaarlijkse rapport.

Stijgende voedselprijzen zijn volgens ABN Amro een groot politiek en economisch probleem geworden in de ontwikkelde landen.

Centrale banken zien zich door de stijging gedwongen monetair te verkrappen en overheden worden verzwakt door protesten van de bevolking tegen de stijgende kosten.

Ook ABN Amro verwacht hoogblijvende voedselprijzen. In 2010 had het weerfenomeen La Niña een aanzienlijk effect op de voedselproductie. Wereldwijd namen de voorraden af, dankzij een groeiende consumptie.

Onder normale weersomstandigheden zal de productie volgens ABN Amro dit seizoen herstellen. Ook de voorraden zullen licht toenemen, maar er blijft nog altijd weinig tarwe, suiker en koffie.

Verwacht wordt dat de prijzen in de tweede helft van dit jaar wat zullen afnemen, maar wel op historisch hoge niveaus blijven.

'Gezien de scherp afgenomen voorraden en de slechts bescheiden toegenomen oogsten, is het waarschijnlijk dat wereldwijd de voedselprijzen hoog en volatiel blijven', stelt de Wereldvoedselorganisatie in zijn halfjaarlijkse rapport. Stijgende voedselprijzen zijn volgens ABN Amro een groot politiek en economisch probleem geworden in de ontwikkelde landen. Centrale banken zien zich door de stijging gedwongen monetair te verkrappen en overheden worden verzwakt door protesten van de bevolking tegen de stijgende kosten. Ook ABN Amro verwacht hoogblijvende voedselprijzen. In 2010 had het weerfenomeen La Niña een aanzienlijk effect op de voedselproductie. Wereldwijd namen de voorraden af, dankzij een groeiende consumptie. Onder normale weersomstandigheden zal de productie volgens ABN Amro dit seizoen herstellen. Ook de voorraden zullen licht toenemen, maar er blijft nog altijd weinig tarwe, suiker en koffie. Verwacht wordt dat de prijzen in de tweede helft van dit jaar wat zullen afnemen, maar wel op historisch hoge niveaus blijven.