Dat betekent dat meer beleggers zich indekken tegen een koersdaling en dat het pessimisme opnieuw groot is. Dat kan echter ook gelden als een contra-indicator, want de kansen op een beursrally zijn vaak het grootst wanneer het pessimisme hoogtij viert.

Futures op de Chicago Board Options Exchange Volatility Index zijn over een periode van drie maanden met 31% geschreven en hetzelfde geldt voor gelijkaardige indices in Europa en de groeilanden.

Alle deze indices noteren in de buurt van een recordniveau en dat was in vijf van de zeven laatste keren telkens de voorbode van een krachtige stijgingsfase.

Gemiddeld steeg de Standard & Poor's 500 Index met 11% in de zes maanden nadien. Uitzondering was mei 2008, twee maanden na de redding van Bear Stearns en enkele maanden voordat de zakenbank Lehman Brothers omviel. Toen daalden de koersen met 40%.

Matthias Fankhauser, fund manager bij Clariden Leu, gelooft in een koersstijging, hij baseert zich daarvoor op de aantrekkelijke waarderingen die we momenteel hebben.

Dat betekent dat meer beleggers zich indekken tegen een koersdaling en dat het pessimisme opnieuw groot is. Dat kan echter ook gelden als een contra-indicator, want de kansen op een beursrally zijn vaak het grootst wanneer het pessimisme hoogtij viert. Futures op de Chicago Board Options Exchange Volatility Index zijn over een periode van drie maanden met 31% geschreven en hetzelfde geldt voor gelijkaardige indices in Europa en de groeilanden. Alle deze indices noteren in de buurt van een recordniveau en dat was in vijf van de zeven laatste keren telkens de voorbode van een krachtige stijgingsfase. Gemiddeld steeg de Standard & Poor's 500 Index met 11% in de zes maanden nadien. Uitzondering was mei 2008, twee maanden na de redding van Bear Stearns en enkele maanden voordat de zakenbank Lehman Brothers omviel. Toen daalden de koersen met 40%. Matthias Fankhauser, fund manager bij Clariden Leu, gelooft in een koersstijging, hij baseert zich daarvoor op de aantrekkelijke waarderingen die we momenteel hebben.