Randy Frederick, head of trading and derivatives bij Charles Schwab, merkt echter op dat de voorspellende functie van de VIX niet altijd werkt. Integendeel zelfs, in de meeste gevallen geldt de 'fear index' als een contra-indicator.

De VIX bewoog in de omgekeerde richting van de S&P 500 in maar liefst 94,30% van de gevallen tussen 1 januari 2003 en 19 januari 2011. Over deze periode trekt Frederick de voorspellingswaarde van de VIX sterk in twijfel.

Het is niet meer dan normaal dat de VIX in de omgekeerde richting van de beursindex beweegt, naarmate het sentiment positiever wordt neemt de vrees voor een correctie bij de beleggers af.

In de meeste gevallen slaagde de VIX er echter niet in om een omslag in het sentiment te voorspellen. Dat gebeurde wel in 64% van de gevallen dat de VIX en de S&P 500 in dezelfde richting bewogen.

Frederick merkte op dat VIX en S&P 500 medio januari in dezelfde richting bewogen, wat ditmaal wel door een correctie werd gevolgd.

Randy Frederick, head of trading and derivatives bij Charles Schwab, merkt echter op dat de voorspellende functie van de VIX niet altijd werkt. Integendeel zelfs, in de meeste gevallen geldt de 'fear index' als een contra-indicator. De VIX bewoog in de omgekeerde richting van de S&P 500 in maar liefst 94,30% van de gevallen tussen 1 januari 2003 en 19 januari 2011. Over deze periode trekt Frederick de voorspellingswaarde van de VIX sterk in twijfel. Het is niet meer dan normaal dat de VIX in de omgekeerde richting van de beursindex beweegt, naarmate het sentiment positiever wordt neemt de vrees voor een correctie bij de beleggers af. In de meeste gevallen slaagde de VIX er echter niet in om een omslag in het sentiment te voorspellen. Dat gebeurde wel in 64% van de gevallen dat de VIX en de S&P 500 in dezelfde richting bewogen. Frederick merkte op dat VIX en S&P 500 medio januari in dezelfde richting bewogen, wat ditmaal wel door een correctie werd gevolgd.