Vaak weerklinken die waarschuwingen hol, want de boodschappers hebben geen enkele aandacht besteed aan de indicatoren die mogelijk in de richting van inflatie kunnen wijzen.

Daarom moet de vraag anders worden gesteld: is er eigenlijk sprake van inflatiegevaar als gevolg van geldcreatie?

Vincent Juvyns (ING): "Voorlopig is er in geen enkel geval sprake van inflatiegevaar in de eurozone, de evolutie van de geldhoeveelheid M3 spreekt daaromtrent boekdelen. In de zomer van vorig jaar was M3, de meestzeggende indicator over de geldhoeveelheid, gestegen tot 2,50%, maar inmiddels zijn we teruggevallen tot 1,60%. Van geldcreatie door de Europese Centrale Bank is dus zeker nog geen sprake, de centrale bank slaagt er nog steeds in om de obligaties van perifere landen die ze inkoopt te steriliseren. Dat kan nog wel een tijdje zo blijven, zodat op korte of middellange termijn van inflatiegevaar dus in geen geval sprake is."

Vaak weerklinken die waarschuwingen hol, want de boodschappers hebben geen enkele aandacht besteed aan de indicatoren die mogelijk in de richting van inflatie kunnen wijzen. Daarom moet de vraag anders worden gesteld: is er eigenlijk sprake van inflatiegevaar als gevolg van geldcreatie? Vincent Juvyns (ING): "Voorlopig is er in geen enkel geval sprake van inflatiegevaar in de eurozone, de evolutie van de geldhoeveelheid M3 spreekt daaromtrent boekdelen. In de zomer van vorig jaar was M3, de meestzeggende indicator over de geldhoeveelheid, gestegen tot 2,50%, maar inmiddels zijn we teruggevallen tot 1,60%. Van geldcreatie door de Europese Centrale Bank is dus zeker nog geen sprake, de centrale bank slaagt er nog steeds in om de obligaties van perifere landen die ze inkoopt te steriliseren. Dat kan nog wel een tijdje zo blijven, zodat op korte of middellange termijn van inflatiegevaar dus in geen geval sprake is."