Dit blijkt uit een pan-Europees onderzoek van verzekeraar Allianz in samenwerking met vermogensbeheerder Allianz Global Investors.

Nederlanders vallen op in het onderzoek doordat ze voor hun beleggingen weinig gebruik maken van professionele adviseurs.

Ook schatten Nederlanders de gevolgen van inflatie te zwaar in. Dit waren enkele opvallende aandachtspunten van het onderzoek. Dit waren enkele andere hoogtepunten:

• Helft welvarende vijftigplussers in Europa is onzeker over behoud levensstandaard na pensioen.

• Inflatie wordt gezien als het grootste risico.

• Vijftigplussers zijn relatief autonoom qua financiële planning maar velen erkennen fouten te hebben gemaakt in de pensioenplanning.

• Een derde zegt te laat te zijn begonnen met de planning terwijl een kwart meent niet genoeg te hebben gespaard.

De studie is gebaseerd op onderzoek onder 1,402 inwoners van 50 tot 70 jaar oud in zeven Europese landen: Nederland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

De jongere respondenten hadden over het geheel genomen een negatievere kijk op de toekomst dan ouderen.

De jongere groep maakt zich met name zorgen over de gevolgen van pensioenhervormingen en de financiële crisis op hun persoonlijke financiële reserves.

Slechts 40% van de 50 tot 54-jarigen denkt dat ze na hun pensioen hun levensstandaard kunnen vasthouden.

Daar tegenover staat dat 53% van de 60 tot 70-jarigen optimistisch is of al verzekerd is van een relatief comfortabele levensstandaard.

Dit blijkt uit een pan-Europees onderzoek van verzekeraar Allianz in samenwerking met vermogensbeheerder Allianz Global Investors. Nederlanders vallen op in het onderzoek doordat ze voor hun beleggingen weinig gebruik maken van professionele adviseurs. Ook schatten Nederlanders de gevolgen van inflatie te zwaar in. Dit waren enkele opvallende aandachtspunten van het onderzoek. Dit waren enkele andere hoogtepunten: • Helft welvarende vijftigplussers in Europa is onzeker over behoud levensstandaard na pensioen. • Inflatie wordt gezien als het grootste risico. • Vijftigplussers zijn relatief autonoom qua financiële planning maar velen erkennen fouten te hebben gemaakt in de pensioenplanning. • Een derde zegt te laat te zijn begonnen met de planning terwijl een kwart meent niet genoeg te hebben gespaard. De studie is gebaseerd op onderzoek onder 1,402 inwoners van 50 tot 70 jaar oud in zeven Europese landen: Nederland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De jongere respondenten hadden over het geheel genomen een negatievere kijk op de toekomst dan ouderen. De jongere groep maakt zich met name zorgen over de gevolgen van pensioenhervormingen en de financiële crisis op hun persoonlijke financiële reserves. Slechts 40% van de 50 tot 54-jarigen denkt dat ze na hun pensioen hun levensstandaard kunnen vasthouden. Daar tegenover staat dat 53% van de 60 tot 70-jarigen optimistisch is of al verzekerd is van een relatief comfortabele levensstandaard.