Vier vermogensbeheerders over beleggen in China: ‘De economische fundamenten blijven gezond’

© IS

De correctie van de Chinese beurzen biedt kansen voor beleggers. “China bedreigt de Amerikaanse dominantie op de financiële markten.”

De aandelenbeurzen in de opkomende landen staan al sinds begin dit jaar onder druk. De normalisering van het monetaire beleid heeft de dollar doen stijgen, wat grote budgettaire problemen veroorzaakt in landen met veel schulden in sterke valuta. Daarnaast hebben de douanetarieven die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd veel twijfel gezaaid over de capaciteit van China om zijn sterke economische groei te handhaven.

“China staat onder druk, maar de reactie van de Chinese autoriteiten was tot nu gematigd en de economische fundamenten blijven gezond. Het beleid is nog altijd gericht op de stimulering van de binnenlandse consumptie”, zegt Adam McCabe, een Azië-expert van Aberdeen Standard Investments. “De gespannen relatie met de Verenigde Staten versterkt dat alleen maar. Bovendien blijft de politieke macht van Xi Jinping heel sterk.” China wil van zijn munt een belangrijke wereldmunt maken. “Op termijn zullen de Chinese financiële markten deel uitmaken van de portefeuilles van alle internationale beleggers”, verwacht McCabe.

Anders en speculatief

Nicholas Yeo van Aberdeen Standard Investments wijst erop dat de binnenlandse consumptie al goed is voor de helft van de groei van het Chinese bruto binnenlands product. “De jongere generaties willen andere dingen kopen dan hun ouders. Er zijn 350 miljoen millennials in China. Digitale betalingen stijgen er sneller dan waar ook ter wereld. Op die evolutie willen we inspelen met onze beleggingen in Chinese binnenlandse aandelen.”

De Chinese binnenlandse of onshore beurzen, waarop 3500 bedrijven noteren, worden nog in grote mate gedomineerd door retailbeleggers. Ze worden weinig gevolgd door analisten. Van die markten wordt vaak gezegd dat ze heel speculatief zijn en sterk afwijken van andere internationale markten. “Het openen van de binnenlandse markt voor internationale beleggers heeft wel geleid tot een attitudeverandering bij veel Chinese bedrijven”, weet Nicholas Yeo. “Er blijft nog veel marge voor verbetering, maar het is duidelijk dat binnenlandse bedrijven zich meer hebben opengesteld voor internationale beleggers en dat ze hun communicatie met de buitenwereld gevoelig hebben verbeterd.”

‘De economische fundamenten van China blijven gezond’ ADAM MCCABE

Correctie met kansen

“De regering zit er duidelijk mee verveeld dat de Chinese markt vaak wordt vergeleken met een casino. Dat zet een rem op de economische ontwikkeling van het land, omdat het fondsbeheerders afschrikt”, zegt Nicholas Yeo. Hij vindt dat de recente correctie kansen biedt, op voorwaarde dat de focus ligt op grote kapitalisaties van goede kwaliteit. Dat zijn bedrijven met een sterke lokale afzetmarkt, zoals producenten van sterkedrank (Kweichow Moutai), bedrijven gericht op toerisme (China International Travel Services, Shanghai International Airport), technondernemingen (Hikvision) en verzekeraars (Ping An).

“Het aandeel van internationale institutionele beleggers zal nog toenemen. Die zullen de binnenlandse bedrijven veel meer volgen”, denkt Richard Titherington, een Aziëkenner van J.P. Morgan Asset Management. “Na de sterke correctie sinds 2015 kun je op die markt aantrekkelijk gewaardeerde kwaliteitsaandelen vinden, vooral in de sector van de technologie en de consumptie van de gezinnen.” Die bedrijven hebben hun marktkapitalisatie de afgelopen jaren sterk zien stijgen. “Een producent van zuivelproducten zoals Inner Mongolia Yili heeft een omvang van 32 miljard dollar, tegenover 57 miljard voor Danone. Kweichow Moutai is een grotere speler dan Diageo, met een kapitalisatie van 146 miljard dollar, tegenover 90 miljard voor de Britse groep.”

Vier vermogensbeheerders over beleggen in China: 'De economische fundamenten blijven gezond'

Nieuwe sterren

Sonal Tanna, een fondsbeheerder gespecialiseerd in Chinese aandelen bij J.P. Morgan Asset Management, onderstreept dat Chinese bedrijven, ondersteund door de overheid, meer en meer kwaliteitsproducten willen ontwikkelen die kunnen wedijveren met de producten van westerse bedrijven. “Die trend speelt ook een rol in de handelsspanningen met de Verenigde Staten. De Chinese binnenlandse markt is de grootste ter wereld, na Wall Street. Er zijn bijna duizend onshore aandelen die voldoende dagelijkse liquiditeit hebben om te worden opgenomen in onze portefeuilles, tegenover ongeveer 650 voor alle andere opkomende markten samen. Die markten bieden ongelooflijke kansen voor een fundamentele belegger die beschikt over grote onderzoeksmiddelen in de regio.”

Volgens Sonal Tanna bieden de Chinese beurzen nog veel kansen waarvan zelfs ervaren beleggers geen weet hebben, zoals iflytek (de marktleider in spraakherkenning), Generation-Z (een grote speler in onlinegames) en Wuxi Bio (een specialist in de optimalisering van biotechonderzoek). “Onder de nieuwe beursintroducties met een kapitalisatie van meer dan 1 miljard dollar is het percentage van de Chinese bedrijven gestegen van 0 procent in 2013 tot 36 procent in 2017. Het aandeel van de Verenigde Staten is gedaald van 75 tot 41 procent. China bedreigt de Amerikaanse dominantie op de financiële markten.”

Weg van bedrijfsobligaties

Ook de Chinese obligatiemarkt biedt aantrekkelijke diversificatiekansen, stelt Adam McCabe. Het risicoprofiel verschilt van dat van de andere internationale markten. “Het rendement is hoger en de volatiliteit is lager, en de overheid zal de economische groei blijven ondersteunen. Wij beleggen vooral in soevereine obligaties en blijven weg van bedrijfsobligaties. Die activaklasse is nog veel te risicovol om er volop op in te zetten. Wij denken ook dat er een aardverschuiving op gang komt als China wordt opgenomen in de grote wereldwijde obligatie-indexen. Het gewicht van China zal dan meteen schommelen tussen 5 en 10 procent.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content