Allidina windt er geen doekjes om: de bull-run bij goud is nog steeds actueel en hij geeft vier redenen waarom dat zo is.

Een zwakkere dollar is de eerste reden. De US Federal Reserve heeft er zich toe verbonden om de zero Federal Funds rate minstens tot 2014 te handhaven, op hetzelfde moment dat de Europese centrale bank haar Outright Monetary Transactions (OMT) programma zal uitvoeren.

De tweede reden ligt bij de centrale banken, die in 2013 goud zullen blijven kopen zoals ze dat ook vorig jaar hebben gedaan. Vooral de centrale banken van de emerging markets blijven goud kopen. In totaal kochten die centrale banken tot op 31 oktober 268 ton goud.

Nummer drie is de vraag vanuit de exchange traded funds (ETFs), de beursgenoteerde beleggingsfondsen die op grote schaal goud kopen. In het derde kwartaal steeg het goudbezit bij de ETFs met 189 ton, wat neerkomt op een stijging met 56% ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Een aanzienlijke vooruitgang dus.

Tenslotte is reden nummer vier het herstel van de vraag uit India. De Indische juwelensector is aan de beterhand en ook de investeerders uit dat land kopen opnieuw goud. Op basis van deze vier redenen houdt Allidina rekening met een gemiddeld hogere goudprijs in 2013.

Allidina windt er geen doekjes om: de bull-run bij goud is nog steeds actueel en hij geeft vier redenen waarom dat zo is. Een zwakkere dollar is de eerste reden. De US Federal Reserve heeft er zich toe verbonden om de zero Federal Funds rate minstens tot 2014 te handhaven, op hetzelfde moment dat de Europese centrale bank haar Outright Monetary Transactions (OMT) programma zal uitvoeren. De tweede reden ligt bij de centrale banken, die in 2013 goud zullen blijven kopen zoals ze dat ook vorig jaar hebben gedaan. Vooral de centrale banken van de emerging markets blijven goud kopen. In totaal kochten die centrale banken tot op 31 oktober 268 ton goud. Nummer drie is de vraag vanuit de exchange traded funds (ETFs), de beursgenoteerde beleggingsfondsen die op grote schaal goud kopen. In het derde kwartaal steeg het goudbezit bij de ETFs met 189 ton, wat neerkomt op een stijging met 56% ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Een aanzienlijke vooruitgang dus. Tenslotte is reden nummer vier het herstel van de vraag uit India. De Indische juwelensector is aan de beterhand en ook de investeerders uit dat land kopen opnieuw goud. Op basis van deze vier redenen houdt Allidina rekening met een gemiddeld hogere goudprijs in 2013.