Op de eerste plaats is er de sterkere dollar, er blijkt een 75% correlatie te bestaan met de USD trade-weighted index. Een verdere stijging van de dollarkoers zal het goud nog verder in het defensief duwen. Een tweede factor is de verwachte dat de reële rentevoeten zullen stijgen.

De rente staat momenteel laag, maar dat zal niet eeuwig zo blijven. Op een onbewaakt moment kan de rente weer stijgen. Daarnaast is er nog de outflow van Exchange traded products (ETP's) die recent nog is versneld. Tenslotte hebben ook de hedge funds hun posities in goud verder afgebouwd.

Op de eerste plaats is er de sterkere dollar, er blijkt een 75% correlatie te bestaan met de USD trade-weighted index. Een verdere stijging van de dollarkoers zal het goud nog verder in het defensief duwen. Een tweede factor is de verwachte dat de reële rentevoeten zullen stijgen. De rente staat momenteel laag, maar dat zal niet eeuwig zo blijven. Op een onbewaakt moment kan de rente weer stijgen. Daarnaast is er nog de outflow van Exchange traded products (ETP's) die recent nog is versneld. Tenslotte hebben ook de hedge funds hun posities in goud verder afgebouwd.