Daarbij moet op de eerste plaats naar Europa worden gekeken, met de vraag of de angel uit het probleem van de Europese schuldencrisis kan worden gehaald.

Daarnaast weten we ook niet wat het effect gaat zijn op het goud van het einde van de stimuleringsmaatregelen en van een normalisatie van de monetaire politiek

Minder beleggers kiezen voor goudstaven

Minder beleggers kiezen voor goudstaven, dit in tegenstelling tot vorig jaar toen de vraag naar goudstaven zeer groot was. In 2011 werd een recordbedrag van 37 ton aan goudstaven verkocht, wat neerkomt op een stijging met 37% ten opzichte van het jaar voordien.

Alles went blijkbaar, ook het crisisgevoel. Vorig jaar was er als gevolg van het oplaaien op bepaalde momenten sprake van paniekaankopen van goudstaven, dit jaar is daar geen sprake van.

Zelfs op dagen dat de crisis de krantenkoppen haalt, is er nauwelijks een stijging van de vraag naar goudstaven merkbaar.
Hetzelfde geldt ook voor de vraag naar gouden munten. Die blijft weliswaar op een historisch hoog niveau, maar de onderliggende sterkte op de markt lijkt minder groot dan tijdens het vierde kwartaal van 2011.

Daarbij moet op de eerste plaats naar Europa worden gekeken, met de vraag of de angel uit het probleem van de Europese schuldencrisis kan worden gehaald. Daarnaast weten we ook niet wat het effect gaat zijn op het goud van het einde van de stimuleringsmaatregelen en van een normalisatie van de monetaire politiek Minder beleggers kiezen voor goudstavenMinder beleggers kiezen voor goudstaven, dit in tegenstelling tot vorig jaar toen de vraag naar goudstaven zeer groot was. In 2011 werd een recordbedrag van 37 ton aan goudstaven verkocht, wat neerkomt op een stijging met 37% ten opzichte van het jaar voordien. Alles went blijkbaar, ook het crisisgevoel. Vorig jaar was er als gevolg van het oplaaien op bepaalde momenten sprake van paniekaankopen van goudstaven, dit jaar is daar geen sprake van. Zelfs op dagen dat de crisis de krantenkoppen haalt, is er nauwelijks een stijging van de vraag naar goudstaven merkbaar. Hetzelfde geldt ook voor de vraag naar gouden munten. Die blijft weliswaar op een historisch hoog niveau, maar de onderliggende sterkte op de markt lijkt minder groot dan tijdens het vierde kwartaal van 2011.