Vrijdag waren die koersen overigens al gestabiliseerd. Op het eerste gezicht was het herstel van de Spaanse obligatiekoersen enigszins verbazingwekkend.

De Italiaanse premier Monti verklaarde namelijk afgelopen zaterdag dat Spanje de volgende brandhaard in de eurozone dreigt te worden. De beleggers verkozen echter niet wakker te gaan liggen van die waarschuwing, zodat de spread tussen Duitse en Spaanse obligaties weer afnam.

Duitsland stelt zich soepeler op

Achilleas Georgolopoulos, fixed-income strategist bij Lloyds Bank Corporate Markets in Londen, is van mening dat de soepelere houding van Duitsland met betrekking tot het Europees steunfonds de obligatiemarkten weer wat meer zuurstof heeft gegeven. Duitsland zou nu toch bereid zijn om dat fonds uit te breiden tot 700 miljard euro.

Overigens kan de rente op de Duitse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar terugvallen tot een dieptepunt voor de afgelopen drie maanden. Societe Generale SA baseert zich voor deze stelling op een analyse van de chart van de 10-jarige bunds.

Duitse staatsobligaties hebben dit jaar tot dusver een verlies van 0,10% opgeleverd, zo blijkt uit de statistieken van Bloomberg en de European Federation of Financial Analysts Societies. Op Franse staatsobligaties kon een winst van 1,90% worden geboekt, op Spaanse een winst van 1%.

Vrijdag waren die koersen overigens al gestabiliseerd. Op het eerste gezicht was het herstel van de Spaanse obligatiekoersen enigszins verbazingwekkend. De Italiaanse premier Monti verklaarde namelijk afgelopen zaterdag dat Spanje de volgende brandhaard in de eurozone dreigt te worden. De beleggers verkozen echter niet wakker te gaan liggen van die waarschuwing, zodat de spread tussen Duitse en Spaanse obligaties weer afnam. Duitsland stelt zich soepeler op Achilleas Georgolopoulos, fixed-income strategist bij Lloyds Bank Corporate Markets in Londen, is van mening dat de soepelere houding van Duitsland met betrekking tot het Europees steunfonds de obligatiemarkten weer wat meer zuurstof heeft gegeven. Duitsland zou nu toch bereid zijn om dat fonds uit te breiden tot 700 miljard euro. Overigens kan de rente op de Duitse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar terugvallen tot een dieptepunt voor de afgelopen drie maanden. Societe Generale SA baseert zich voor deze stelling op een analyse van de chart van de 10-jarige bunds. Duitse staatsobligaties hebben dit jaar tot dusver een verlies van 0,10% opgeleverd, zo blijkt uit de statistieken van Bloomberg en de European Federation of Financial Analysts Societies. Op Franse staatsobligaties kon een winst van 1,90% worden geboekt, op Spaanse een winst van 1%.