De belangrijkste index, die voor de grote bedrijven, stond tijdens het afgelopen kwartaal op minus 33, tegenover minus 48 drie maanden voordien en een recorddieptepunt op minus 58 in het eerste kwartaal.

De resultaten stemmen overeen met de verwachtingen van de economen en geven aan dat de Japanse economie langzaam maar zeker uit het dal kruipt. Toch blijft uit het Tankan-rapport dat het vertrouwen bij de Japanse bedrijfsleiders fragiel blijft.

Er is nog steeds te veel capacititeit beschikbaar, terwijl er anderzijds ook nog overbodige arbeidskrachten zijn. Het zal duidelijk zijn dat de bedrijven in de huidige omstandigheden niet staan te springen om te investeren.

Zowel in verwerkende als in de niet-verwerkende industrie bleek de bereidheid om te investeren tijdens het boekjaar 2009-2010 te zijn gedaald. Dat was een verrassing, want de economen hadden op een lichte stijging gerekend.

Vrijdag worden ook de Japanse werkloosheidscijfers voor de maand augustus bekendgemaakt. De werkloosheidgraad in Japan bedroeg in juli 5,70% en algemeen wordt verwacht dat die nog zal zijn gestegen.

De belangrijkste index, die voor de grote bedrijven, stond tijdens het afgelopen kwartaal op minus 33, tegenover minus 48 drie maanden voordien en een recorddieptepunt op minus 58 in het eerste kwartaal. De resultaten stemmen overeen met de verwachtingen van de economen en geven aan dat de Japanse economie langzaam maar zeker uit het dal kruipt. Toch blijft uit het Tankan-rapport dat het vertrouwen bij de Japanse bedrijfsleiders fragiel blijft. Er is nog steeds te veel capacititeit beschikbaar, terwijl er anderzijds ook nog overbodige arbeidskrachten zijn. Het zal duidelijk zijn dat de bedrijven in de huidige omstandigheden niet staan te springen om te investeren. Zowel in verwerkende als in de niet-verwerkende industrie bleek de bereidheid om te investeren tijdens het boekjaar 2009-2010 te zijn gedaald. Dat was een verrassing, want de economen hadden op een lichte stijging gerekend. Vrijdag worden ook de Japanse werkloosheidscijfers voor de maand augustus bekendgemaakt. De werkloosheidgraad in Japan bedroeg in juli 5,70% en algemeen wordt verwacht dat die nog zal zijn gestegen.