Het vanmorgen gepubliceerde Tankan-rapport wees uit dat de index die het vertrouwen uitdrukt, is teruggevallen tot minus 24. Dat is het laagste niveau sinds maart 2002.

De grootste Japanse bedrijven hebben in de afgelopen dagen en weken ontslagen en productieverminderingen aangekondigd. Onder andere Sony en Toyota zetten het mes in hun organisatie.

Eén van de pijnpunten is de yen, die ten opzichte van de dollar is gestegen tot het hoogste niveau voor de afgelopen 13 jaar. Het wordt voor Japanse bedrijven steeds moeilijker om te exporteren.

Het vanmorgen gepubliceerde Tankan-rapport wees uit dat de index die het vertrouwen uitdrukt, is teruggevallen tot minus 24. Dat is het laagste niveau sinds maart 2002. De grootste Japanse bedrijven hebben in de afgelopen dagen en weken ontslagen en productieverminderingen aangekondigd. Onder andere Sony en Toyota zetten het mes in hun organisatie. Eén van de pijnpunten is de yen, die ten opzichte van de dollar is gestegen tot het hoogste niveau voor de afgelopen 13 jaar. Het wordt voor Japanse bedrijven steeds moeilijker om te exporteren.