De index voor de grote verwerkende bedrijven stond op minus 14, of een verbetering met 11 punten ten opzichte van drie maanden geleden.

De index is eigenlijk een weergave van de verhouding tussen bedrijven die een betere gang van zaken melden en bedrijven die de zaken minder goed zien gaan.

Toch werden de verwachtingen niet helemaal ingelost, want uit een rondvraag door het Kyodo News Agency bleek dat de analisten hadden gerekend op een stand van minus 13 in maart tegenover minus 21 in december.

De tankan helpt de centrale bank haar monetaire politiek uitstippelen, het rapport wordt algemeen beschouwd als de beste barometer voor de economische gezondheidstoestand van het land.

Volgende week vergadert de Bank of Japan en algemeen wordt nu verwacht dat gouverneur Masaaki Shirakawa geen wijzigingen in de monetaire politiek gaat aankondigen. De centrale bank staat overigens onder druk om de strijd tegen de deflatie te voeren.

De index voor de grote verwerkende bedrijven stond op minus 14, of een verbetering met 11 punten ten opzichte van drie maanden geleden. De index is eigenlijk een weergave van de verhouding tussen bedrijven die een betere gang van zaken melden en bedrijven die de zaken minder goed zien gaan. Toch werden de verwachtingen niet helemaal ingelost, want uit een rondvraag door het Kyodo News Agency bleek dat de analisten hadden gerekend op een stand van minus 13 in maart tegenover minus 21 in december. De tankan helpt de centrale bank haar monetaire politiek uitstippelen, het rapport wordt algemeen beschouwd als de beste barometer voor de economische gezondheidstoestand van het land. Volgende week vergadert de Bank of Japan en algemeen wordt nu verwacht dat gouverneur Masaaki Shirakawa geen wijzigingen in de monetaire politiek gaat aankondigen. De centrale bank staat overigens onder druk om de strijd tegen de deflatie te voeren.