De bedrijfsleiders vrezen in toenemende mate dat de sterke yen de bedrijfsresultaten gaat uithollen. De Tankan index, die het sentiment bij de grote bedrijven uitdrukt, stond in december op minus 24, zo maakte de Bank of Japan vanmorgen bekend.

Dat is iets beter dan verwacht, want de consensusverwachting bij de analisten lag op een stand van de index van minus 27.

Een negatief cijfer wil zeggen dat het aantal pessimisten groter is dan het aantal optimisten. Uit het rapport blijkt dat een aantal grote bedrijven nog meer in de kosten wil gaan snoeien.

Volgens Junko Nishioka, hoofdeconoom bij RBS Securities Japan, merkt op dat de bedrijven weinig andere keuzemogelijkheden hebben.

De economie heeft weliswaar een bodem bereikt, maar kan daar nog geruime tijd blijven hangen. De kansen op een krachtig herstel lijken relatief beperkt.

In september steeg de Tankan index met 15 punten, in juni was er sprake van een stijging met 10 punten. De index wordt op kwartaalbasis bekendgemaakt. De laatste positieve stand van de index was in juni 2008.

De bedrijfsleiders vrezen in toenemende mate dat de sterke yen de bedrijfsresultaten gaat uithollen. De Tankan index, die het sentiment bij de grote bedrijven uitdrukt, stond in december op minus 24, zo maakte de Bank of Japan vanmorgen bekend. Dat is iets beter dan verwacht, want de consensusverwachting bij de analisten lag op een stand van de index van minus 27. Een negatief cijfer wil zeggen dat het aantal pessimisten groter is dan het aantal optimisten. Uit het rapport blijkt dat een aantal grote bedrijven nog meer in de kosten wil gaan snoeien. Volgens Junko Nishioka, hoofdeconoom bij RBS Securities Japan, merkt op dat de bedrijven weinig andere keuzemogelijkheden hebben. De economie heeft weliswaar een bodem bereikt, maar kan daar nog geruime tijd blijven hangen. De kansen op een krachtig herstel lijken relatief beperkt. In september steeg de Tankan index met 15 punten, in juni was er sprake van een stijging met 10 punten. De index wordt op kwartaalbasis bekendgemaakt. De laatste positieve stand van de index was in juni 2008.